Bland Göteborgs skyskrapor som skjuter i höjden är kanske Jacy’z, ESS Groups gedigna satsning tillsammans med byggföretaget Platzer, den mesta spektakulära. Med sin karaktäristiska fasad har den redan blivit ett landmärke. Mer än så är den 28 våningar höga byggnaden tänkt att bli då den öppnar som ett nöjespalats och hotell i Gårda.

Jimmy Olsson är den unge VD:n för satsningen. En self made man, som gått den långa vägen genom hotell- och restaurangnäringen.

– Jag har fått klara mig. Men har hela tiden varit omgiven av ytterst kompetenta människor. Det har känts tryggt och bra, förklarar han.

– Jag började på Park Café Elite på Avenyn. Där lärde jag känna Jonas Stenberg (en av ägarna till ESS Group, reds anm). Det var min första arbetsplats.

Var 18 år

Han var då 18 år och har sedan betat av jobb med arbetstider från bittida till sent över tjänster som frukostservitör och hovmästare till sommelier, food and beverage manager till restaurang- och hotellchef.

– Mitt första jobb hos ESS var på Falkenberg Strandbad. Då pendlade jag, men hade också övernattningsmöjligheter. Sedan var jag otrogen ESS då jag jobbade på Clarion i Trondheim en period, men kom tillbaka till ESS för att jobba på Pigalle. Dit kom jag en månad efter att hotellet öppnade, var restaurangchef och senare hotellchef. Men på ett så litet hotell får man göra i stor sätt allt, säger Jimmy Olsson, som jobbat på hart när alla företagets hotell.

Hans förnamn blev för några år sedan namnet på ESS nya satsning i Gårda. Jimmy Olsson förklarar.

– Det började som en rolig grej. När det blev bestämt att jag skulle driva det började alla prata om Jimmys hotell. Så det blev arbetsnamnet.

Med den amerikanska ostkusttouchen, som är inredningssignaturen för nära på alla ESS-hotell, skruvade man till det ytterligare. Jimmys hotell blev Jimmy’z hotel & Resort.

– Vi har alltid velat ha något personligt namn och inte Grand-någonting.

Men tidigare i våras kom beskedet att man var tvungen att byta namn. Från Jimmy’z till Jacy’z av rättsliga skäl.

– Det var ingenting dramatiskt. Vi hade inte genomfört några större beställningar med namnet, förutom baseballjackor till våra anställda. Men just nu broderas jackorna om.

En besvikelse för Jimmy Olsson, vars förnamn skulle stå skrivet på allt från servetter, lakan till fasaden…?

– Det är faktiskt skönt att slippa.

Men då GöteborgDirekt är på plats i byggnaden, som officiellt öppnar 1 november pikas han av personal, som säger ”Där är Jimmy. Men vi kallar honom Jacy…”.

28 våningar

Jimmy Olsson tar det med ett upphöjt lugn. Han guidar runt från entréplan med foajé och restaurangområde. Mellan Canonhuset, som ska integreras med Jacy’z, och den nya hotellskrapan ska en teater/föreläsningssal byggas med planerad invigning våren 2023.

– Vi vill satsa på show, musik och bio, förklarar han som ser satsningen som ett komplement till befintliga Rondo, the Theatre, Park Lane och Kungsportshuset snarare än som konkurrenter.

– Där kommer vi ha plats för 350 gäster. Men också ha andra scener i huset plus fyra restauranger.

Han tar oss upp i byggnaden, som med sina 28 våningar bjuder på en magnifik utsikt över hela Göteborg. Ja, faktiskt ända till Vinga.

– 60 procent är vår verksamhet. 40 procent blir kontor. Vi tror att det gör det här till ett levande hus. Vi kommer också ha ett hotell i hotellet, JQ, med 41 rum och separat reception på 17 våningen.