Jobbar för fler jobb åt nyanlända

Företag och arbetssökande som är utrikes födda behöver hjälp att hitta varandra. Det var utgångspunkten när Helena Lindahl drog igång Opportunity Day för två år sedan. Målet är att konceptet ska mynna ut i nya kontaktvägar och riktiga jobb.

  • Publicerad 07:00, 29 okt 2017

– Min uppelvelse är att det är ett gap mellan vad vi säger att vi tycker, och hur vi agerar. Jag tror vi behöver växla upp från att enbart hjälpa, till att släppa in på riktigt. Jobbet är så viktigt för individen som en inkörsport till samhället och ger inkomst, språkträning och nätverk. Det är också viktigt för familjerollerna. Släpps inte de vuxna in blir det galet, säger Helena Lindahl, initiativtagare till Opportunity Day som arrangeras för andra året i rad med Posthotellet som sin huvudarena.

Här kommer näringsliv, kommun, myndigheter och vanliga göteborgare kunna mötas för att inspirera och lära av varandra under en intensiv dag. Programmet innehåller allt från en mässa till speedmatching mellan arbetsgivare och potentiella arbetstagare och O-zone med seminarier och nätverkande. Allt med fokus på att dagen ska mynna ut i riktiga jobb.

– Förra året vet jag att det var 34 personer som fick en anställning. Men jag tror att den siffran är låg eftersom vi inte följt upp alla kontakter som togs.

Vad hoppas du på i år?

– Självklart hoppas jag att alla 480 arbetssökande ska gå därifrån med ett jobb. Men eftersom detta bara är en enda dag är huvudsyftet att få företagare att våga tänka nytt och våga bryta vanorna som man har. Idag går sju av tio jobb genom nätverk. Jag hoppas att vi kan så ett frö med de goda exempel vi lyfter fram där vi visar på fördelen med mångfald.

I år har 23 företag anmält intresse för att nyrekrytera. Bland annat handlar det om ingenjörs- it- och byggjobb, men även arbeten inom städ och servering.

– Bland de som söker jobb är många högutbildade och har lång arbetslivserfarenhet, så med tanke på högkonjunkturen och att arbetsmarknaden ser ut som den gör är jag förvånad över att de inte redan har jobb. Det är ett tydligt tecken på missmatch.

Och enligt Helena Lindahl finns det många vinster för arbetsgivare att öka bredden bland sina anställda.

– Om man tittar på forskningen så visar den att mångfald är lönsam. Import och export ökar. Utrikes födda utgör cirka 20 procent av landets befolkning och har 350 miljarder i köpkraft enbart i Sverige så det finns en stor marknad att nå, vilket blir lättare om man har mer kunskap om den.

Hur länge tror du att Opportunity Day kommer behövas?

– Göteborg har utmaningar med segregation och att både inkomstnivåer och medellivslängden skiljer sig åt beroende var i staden man bor, så jag tror vi behövs ett tag till. De riktigt stora företagen har redan fattat grejen. Vi vill använda dem som reklampelare och goda exempel för att inspirera mindre och medelstora företag. I förlängningen hoppas jag att det blir som Pride eller Kulturkalaset där företagen öppnar upp och bjuder in människor. Det är upp till göteborgarna att fylla Opportunity Day med innehåll.

Opportunity Day

När: 30 september.

Var: På Posthotellet och i Nordstan.

Vad: En arena för att skapa kontaktvägar och nätverk för företagare och utrikes födda att hitta varandra på arbetsmarknaden.

Ambassadör: Jan Eliasson.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00