DÄCK. Joel fick minst två av sina däck förstörda. Foto: Privat & Mostphotos

Joel körde till jobbet – fick däcken förstörda

Ett okänt antal bilister och yrkeschaufförer har fått däcken på sina fordon förstörda på riksväg 40. Anledningen är ett vägarbete där något gått snett.

  • Publicerad 20:00, 26 sep 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

På torsdagsmorgonen körde Joel Lager som vanligt mellan hemmet i Göteborg och jobbet i Borås. Strax efter Bollebygd såg han en skylt om att hastigheten var sänkt till 70 kilometer i timmen på grund av ett vägarbete och att det fanns risk för stenskott. Det stod också att man inte fick köra om, men båda körfälten var öppna.

När han skulle svänga av i Viared började det låta konstigt på höger sida av bilen.

– Det lät lite som punka. Jag svängde av och ställde mig vid typ sex andra bilar och alla hade något som liknade tjära på däcken. Det som hade låtit var en klump som satt fast på ena däcket, säger Joel.

Han har kontaktat flera däckfirmor under dagen för konsultation om sina däck.

– Samtliga firmor som jag kontaktat har sagt att jag behöver byta däcket jag skickade bild på och då byter man båda som sitter på samma axel. Tvätt av däcken verkar inte vara aktuellt, säger Joel Lager.

Har du kontaktat Trafikverket?

– Två gånger. Då visste de inte så mycket men de sa att man kan ansöka om skadestånd. Vanligtvis är handläggningstiden två månader. Men nu var det lite fullt upp så det kunde ta upp till fyra månader. Så jag får ta och samla bilder, offerter och utlåtanden från verkstäder antar jag för att bygga något slags case.

Joel har svårt att se att han skulle kunna gjort något annorlunda.

– Jag kör ju på en motorväg enligt de anvisningar som finns. Enda vägen är ju framåt liksom, säger han.

Fredd Larsson på Trafikverket är projektledare för arbetena på riksväg 40.

– Det har blivit något fel i utförandet av ett vägarbete. Konsekvensen av felet är att man inte kunnat städa av ordentligt på morgonen så det har blivit mer stenmaterial på vägen, säger han.

Enligt honom finns risker med den typen av arbeten som gjorts.

– Vi har en fast peng att sköta vårt vägnät. Den pengen är inte tillräcklig. Detta är en typ av periferilösning och en av de billigaste åtgärderna man kan göra. I stället för att fräta bort asfalten och lägga ny så sätter man plåster på såren kan man säga.

Finns det något ni kunde ha gjort annorlunda?

– Vi får sätta oss och titta på vad som hänt och vad vi kunde ha gjort. Utredningen får ha sin gång. Men om alla hade följt skyltningen hade i alla fall problemen med stenskott varit hanterbar. Tyvärr följer gemene man inte skyltningen och kör åt helsike för fort. Det är skrämmande när man blir omkörd av en buss i yrkestrafik på en sträcka där det är omkörningsförbud. Så min vädjan till bilister och yrkeschaufförer är att följa skyltningen, säger Fredd Larsson.

Arbetena på sträckan är nu avbrutna och vägbanan har städats.

– Jag har svårt att se att det blir något mer av den här typen av arbete på sträckan i år i alla fall, säger Fredd Larsson.

Därför höll ekodukten på att rasa

En lastbil som fick stora problem efter att ha kört på riksväg 40. Foto: Privat

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11