DÄCK. Joel fick minst två av sina däck förstörda. Foto: Privat & Mostphotos

Joel körde till jobbet – fick däcken förstörda

Ett okänt antal bilister och yrkeschaufförer har fått däcken på sina fordon förstörda på riksväg 40. Anledningen är ett vägarbete där något gått snett.

  • Publicerad 20:00, 26 sep 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

På torsdagsmorgonen körde Joel Lager som vanligt mellan hemmet i Göteborg och jobbet i Borås. Strax efter Bollebygd såg han en skylt om att hastigheten var sänkt till 70 kilometer i timmen på grund av ett vägarbete och att det fanns risk för stenskott. Det stod också att man inte fick köra om, men båda körfälten var öppna.

När han skulle svänga av i Viared började det låta konstigt på höger sida av bilen.

– Det lät lite som punka. Jag svängde av och ställde mig vid typ sex andra bilar och alla hade något som liknade tjära på däcken. Det som hade låtit var en klump som satt fast på ena däcket, säger Joel.

Han har kontaktat flera däckfirmor under dagen för konsultation om sina däck.

– Samtliga firmor som jag kontaktat har sagt att jag behöver byta däcket jag skickade bild på och då byter man båda som sitter på samma axel. Tvätt av däcken verkar inte vara aktuellt, säger Joel Lager.

Har du kontaktat Trafikverket?

– Två gånger. Då visste de inte så mycket men de sa att man kan ansöka om skadestånd. Vanligtvis är handläggningstiden två månader. Men nu var det lite fullt upp så det kunde ta upp till fyra månader. Så jag får ta och samla bilder, offerter och utlåtanden från verkstäder antar jag för att bygga något slags case.

Joel har svårt att se att han skulle kunna gjort något annorlunda.

– Jag kör ju på en motorväg enligt de anvisningar som finns. Enda vägen är ju framåt liksom, säger han.

Fredd Larsson på Trafikverket är projektledare för arbetena på riksväg 40.

– Det har blivit något fel i utförandet av ett vägarbete. Konsekvensen av felet är att man inte kunnat städa av ordentligt på morgonen så det har blivit mer stenmaterial på vägen, säger han.

Enligt honom finns risker med den typen av arbeten som gjorts.

– Vi har en fast peng att sköta vårt vägnät. Den pengen är inte tillräcklig. Detta är en typ av periferilösning och en av de billigaste åtgärderna man kan göra. I stället för att fräta bort asfalten och lägga ny så sätter man plåster på såren kan man säga.

Finns det något ni kunde ha gjort annorlunda?

– Vi får sätta oss och titta på vad som hänt och vad vi kunde ha gjort. Utredningen får ha sin gång. Men om alla hade följt skyltningen hade i alla fall problemen med stenskott varit hanterbar. Tyvärr följer gemene man inte skyltningen och kör åt helsike för fort. Det är skrämmande när man blir omkörd av en buss i yrkestrafik på en sträcka där det är omkörningsförbud. Så min vädjan till bilister och yrkeschaufförer är att följa skyltningen, säger Fredd Larsson.

Arbetena på sträckan är nu avbrutna och vägbanan har städats.

– Jag har svårt att se att det blir något mer av den här typen av arbete på sträckan i år i alla fall, säger Fredd Larsson.

Därför höll ekodukten på att rasa

En lastbil som fick stora problem efter att ha kört på riksväg 40. Foto: Privat

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12