Joel Lundqvist lever i nuet

Fyra SM-guld, tre VM-guld och tre segrar i CHL. Men Joel Lundqvist är hungrig på mer. Nu siktar Frölundas lagkapten på sin tjugonde säsong som senior och på nya titlar.

  • Publicerad 16:46, 20 aug 2019

Jag vill vara bra – här och nu!

Han debuterade i Frölunda A-lag som 18-åring 2000. Det blev nio matcher då och senare utlånad, tillsammans med tvillingbrodern Henrik, till Mölndal för spel i Allsvenskan.

Men redan säsongen efter etablerade han sig som elitspelare och har sedan dess, förutom tre säsonger i Nordamerika, varit Frölunda trogen. Totalt har det blivit över 700 matcher i Frölundatröjan och sedan återkomsten 2009 har det varit som lagets kapten.

Naturligt ledarskap

Ledarskapet har fallit sig för Joel Lundqvist, som både gillar ansvaret och tycker att det är självklart.

– Jag är den jag är och att jag har blivit kapten är ju ett bra betyg. Men jag är uppfostrad att ta ansvar och sköta mig. Då gör jag det som jag är bäst på, säger han.

Med sin rutin och med alla år i Frölunda är Joel Lundqvist en viktig del i lagbygget.

– Jag vet hur det fungerar och har en bra kommunikation med Roger Rönnberg (Frölundas tränare). Allt det gör att jag kan underlätta för nya spelare då de kommer. De senaste säsongerna har vi ju haft en stor omsättning på spelare, säger han.

– Det är viktigt att var och en får vara för sig själv. Gällande personkemin gör sportcheferna Fredrik Sjöström och Björn Liljander ett fantastiskt jobb i sin scoutning.

Siktar på nytt guld

Säsongen är i sin linda. Frölunda har nyligen gått på is, gjorde sin premiärmatch i träningskampen mot HV71 (vinst i förlängningen) dagen innan intervjun görs. Laget knep sitt femte SM-guld i våras och är redo för att kämpa om ännu ett. Något som Joel Lundqvist ser fram emot.

– Absolut. Det är det som driver mig och varje idrottsman eller -kvinna. Kroppen känns bra, men jag vet att i min ålder är det inget som jag kan ta för givet. Det gäller att vara noggrann, säger han.

Det är bland annat därför som han i vintras valde att tacka nej till fortsatt spel i Tre Kronor. Flitigt matchande i Frölunda med långt spel i både CHL och SHL parat med ansvar som familjefar gjorde att han kom till insikten att landslagspelet var över för hans del.

– Jag vill koncentrera mig på det här, säger han och syftar på spelet i Frölunda.

– Ja, det och min familj.

Hockeyskola på Öckerö

Joel Lundqvist kommer från en sommarledighet som trots allt inneburit mycket tid i gymmet – och på is. Han och tvillingbrorsan Henrik Lundqvist (New York Rangers) är ambassadörer för Frölunda Camp, ett samarbete mellan Frölunda Indians, Skärgårdens Ishockeyklubb och bröderna Lundqvist ute på Öckerö.

– Det är fullt ös med elever från nio år och uppåt, säger Joel Lundqvist som gillar mötet med sina unga adepter.

– Vi har fått en bra struktur på skolan. Henrik och jag kör något ispass och pratar hockey. Vi försöker inspirera andra och förmedla det som vi har upplevt genom våra karriärer. Det är viktigt att förstå att det inte är något elitläger.

Tjugonde säsongen

Joel Lundqvist är redo för sin tjugonde säsong som elitspelare. Men om han skissar på sin framtid...?

– Jag vill gasa hela vägen som spelare. Om jag i tanken börjar fasa ut påverkas jag negativt och det vill jag inte. Så jag vill vara bra – här och nu!

Joel Lundqvists Göteborgsfavoriter

Frölundaborg – Scandinavium

Södra skärgården – Norra skärgården

In Flames – Håkan Hellström

Linnégatan – Avenyn

Götaplatsen – Järntorget

Paley – Jungans

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Spårvagn – Färja

Backaplan – Frölunda torg

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57