Johan planterar för framtidens göteborgare

Johan Rehngren är nyss tillträdd i sin position som stadsträdgårdsmästare. Men siktet på hans arbete är ställt mot 30 eller till och 50 år framåt.

  • Publicerad 06:10, 23 feb 2020

En varm, solig dag kommer det folk från hela staden dit.

Vi möts vid entrén till Trädgårdsföreningen. Han noterar snabbt att jag råkat tappa en servett, som jag plockar upp, och på vägen in i parken är han noga att plocka upp skräp på marken eller en skylt som blåst ned.

Johan Rehngren är Göteborgs nye stadsträdgårdsmästare. Ett jobb han sökte i augusti och som, efter en process under hösten, blev hans i december.

– Jag tänkte till lite extra då jag sökte jobbet, men samtidigt brinner jag ju för de här frågorna.

Meriterad och dedikerad

Han är väl meriterad och dedikerad. Något som snabbt märks.

– Det är fantastiskt med de gröna gräsmattorna, säger han.

– Men samtidigt oroligt. Det är ju för tidigt.

Jo, han bekymrar sig, men är också pragmatisk. Träd och blommors knoppning i februari kan gäcka våren om det kommer en köldknäpp. Samtidigt är han medveten om att klimatförändringarna skapar nya förutsättningar för hans ansvarsområde.

– Det innebär att vi får kanske skaffa träd och växter som klarar det nya klimatet, säger han.

Uppvuxen i Tuve

Vi pratar om han intresse för naturen kopplat till sitt yrke. Med uppväxten i Tuve har Hisingsparken, Göteborgs största stadspark, alltid funnits nära. Dit tog hans föräldrar honom ofta. Skog, natur och stad i nära famntag. Johan Rehngren förklarar:

– Anledningen till att jag sökt mig till att arbeta med staden handlar om ett naturintresse i kombination med ett starkt intresse för människor och deras livsmiljöer. Staden är en livsmiljö för allt fler människor. Hur vi formar och bygger våra städer får stor påverkan på människors liv. Attraktiva och tillräckligt stora parker, torg och naturområden nära människor är en av nycklarna till en levande stad.

Viktigt med parker

Han menar att städer handlar om människor och levande offentliga rum är en av nycklarna till en bra stad. När staden ska förtätas är det också viktigt att den får andas genom parker.

Han nämner tre olika sorters parker inom en stad av Göteborgs dignitet: Bostadsnära parker, Stadsdelsparker och Stadsparker.

– Det gäller att skapa grönområden på rätt platser. Göteborg är en delad stad både socialt och ekonomiskt. Kan vi bidra till mötesplatser i offentliga rum är det bra, säger han och tar Jubileumsparken som exempel.

– En varm, solig dag kommer det folk från hela staden dit. Vi kan skapa mer av det. Det finns två utmaningar i jobbet. Var står vi? Vart ska vi? Göteborg är en växande storstad som ska öka med 250 000 invånare till 2050. Det är alltså inom 30 år. Hur gör vi det…? Vi står inför klimatförändringar och har en stad som är byggd i en sprickdalsgång. Vi har Göta älv och havet som trycker på. säger han.

Jo, han har siktet inställt på både ett här och nu och mot en framtid som sträcker sig, förmodligen, bortom hans yrkeskarriär.

Så är du mannen med gröna fingrar eller byråkrat?

– Jag är nog byråkraten med gröna fingrarna i pappren, säger han med ett leende.

En naturkille som bor i stan…?

– Jo, det är väl något av en kompromiss. Men i Göteborg kommer man ju nära naturen och har nära till havet. Så var det inte när jag bodde i Skåne eller i Amsterdam.

Johan Rehngren

Är: Nytillträdd stadsträdgårdsmästare i Göteborg. 34 år. Uppvuxen i Tuve nära Hisingsparken.

Bor: I Lundby med sambo och två barn.

Bakgrund: Utbildad landskapsarkitekt. Läst stadsbyggnad vid Lunds tekniska högskola. Kom från en tjänst på Park- och Naturförvaltningen i Göteborg.

Hobby: Mycket fokus på familjen. Men uppskattar att vara i naturen. Tycker om att paddla kajak och vandra. Gärna i närheten av hemmet, vilket Göteborg med omnejd ger möjlighet till.

Johan Rehngrens Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Linnégatan – Avenyn

Filmfestivalen – Bokmässan

Älvsborgsbron – Götaälvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Folkteatern – Stadsteatern

Delsjön – Slottsskogen

Järntorget – Götaplatsen

Röda sten – Saltholmen

Way ot West – Kulturkalaset

Vi är GBG

    Vi är GBG