Starten. Bohusleden börjar vid sjön Blåvätterna på gränsen till Halland. Foto: Privat

Johan sprang Bohusleden på en vecka

När alla löpartävlingar ställde in under pandemin behövde Johan Nordlund ett projekt. Han upptäckte Bohusledens 27 etapper. Under åtta dygn sprang han ensam i vildmarken från Lindome i söder till Strömstad i norr.

  • Publicerad 16:20, 8 sep 2021

Jag hade inte räknat med att det skulle vara riktigt så jobbigt.

Värst var att aldrig vara torr om fötterna. Vandringsleden som sträcker sig genom Bohusläns otillgängliga områden var stundom dränkt av augustiregnet. Johan Nordlund sprang, kröp, klättrade och plaskade sig igenom hela sträckan. Alltid med blöta fötter.

– Även om jag kunde byta strumpor, så var skorna våta. Det var nog den jobbigaste biten, säger han.

Johan Nordlund är en van löpare. Han har genomfört flera utmanande lopp tidigare med långa distanser. Bland annat har han sprungit nio mil i sträck och deltagit i den tuffaste av tävlingar, Ironman. Förra året cyklade han genom hela Sverige från riksgränsen till Smygehuk.

Ändå blev Bohusleden en utmaning.

– Jag hade inte räknat med att det skulle vara riktigt så jobbigt. Jag trodde att det skulle vara mer lättsprunget, säger han.

Vild natur

Vandringsleden i Bohuslän är 34 mil lång, fördelat på 27 etapper. Starten går vid Hallandsgränsen i söder och leden slutar i Strömstad i norr. Vägen däremellan är vild och vresig, bitvis rejält kuperad och svår att forcera. Under långa sträckor träffade Johan Nordlund inte en människa.

– Nätterna tillbringade jag i något av vindskydden längs stigen, eller i min hängmatta. Ibland var det väldigt blött och kallt, konstaterar han.

Varje dag sprang Johan i snitt 4,5 mil med packning på ryggen. Vattnet hämtade han ur sjöar och bäckar, men maten var han tvungen att bära med sig. Det blev mycket frystorkat, energibars och sportdrycker, berättar han.

– Jag försökte packa så lätt som möjligt. Min ryggsäck vägde sex kilo utan mat och elva när den var full.

Så hittar du ut till naturen i Göteborg

Vargen ylade

Trots att Johan var ensam under majoriteten av tiden och att mobilens täckning tidvis svajade var han aldrig rädd. Däremot fick han en rejäl pulshöjare en natt vid norska gränsen. Han sov i sin hängmatta mitt ute i ingenstans när han väcktes av ett ovanligt ljud.

– Det var en varg som ylade i närheten. Den gången hade jag lite svårt att somna om, säger han.

Även om Johans löpning kan låta som ett vansinnesprojekt är han inte ensam om bedriften. Ett par andra svenskar har sprungit samma led. De har dessutom jagat minuter. Hittills är den snabbaste, kända tiden på Bohusleden under tre dygn.

– För mig handlade det aldrig om att slå rekord. Jag var mest nyfiken på om jag skulle klara det, säger Johan.

Känslan av att springa i mål i Strömstad var obetalbar. Johan firade segern med ett välförtjänt bad och plåstrade om sina blåsor på fötterna.

– Nu har det gått ett par veckor och smärtan är redan glömd. Nu funderar jag på vad jag ska hitta på nästa gång, säger han.

Bohusleden

Vandringsleden består av 27 etapper och är totalt 34 mil lång. Leden sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr.

Bohusleden går genom elva olika kommuner och ansvar och skötsel ligger på respektiva kommun.

Initiativet till leden togs redan 1973 men arbetet med att röja, spånga och sätta upp vindskydd påbörjades fem år senare. Invigningen av leden i sin helhet ägde rum i Uddevalla 1985.

Källa: Bohusleden.se

Visa merVisa mindre

Johan Nordlund

Ålder: 37 år

Bor: Linnéstaden

Arbetar: Som IT-konsult

Familj: Föräldrar, bror och syster.

Visa merVisa mindre

Mål. Efter åtta dygn sprang Johan Nordlund i mål i Strömstad. Då hade han totalt sprungit 396 kilometer.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00