ORO FÖR CORONA. Johann Fröhling satte stopp för Västlänkens besiktningsmän. Men han tror att det kan var svårt för många äldre att säga nej när besiktningsmännen kommer. Foto: Paul Wallén och privat

Johann stoppade Västlänkens besiktningsmän

När Västlänkens besiktningsmän skulle kontrollera Johann Fröhlings lägenhet i Haga fick de vända i dörren. ”Jag vet ju inte om de har corona och springer i varenda lägenhet”, säger han.

  • Publicerad 08:06, 11 maj 2020

Arbetet med Västlänkens station Haga pågår för fullt. I det arbetet ingår att fristående besiktningsmän inspekterar byggnader och lägenheter i närheten av arbetsområdet för att upptäcka eventuella sprickbildningar.

En som skulle få besök av besiktningsmännen är Johann Fröhling i Haga.

– Jag hade fått en lapp om att de skulle besiktiga men jag tänkte inte så mycket på det. Sedan gick det en tid och plötsligt stod de där. Jag blev lite skärrad. Det står liksom fyra personer beredda att dundra in i lägenheten mitt i coronatider.

Är du riskgrupp?

– Jag är över sjuttio och har diabetes. Jag sitter ju själv i karantän och får knappt gå ut, säger han.

Besiktningsmännen, som inte hade någon skyddsutrustning, släpptes inte in av Johann Fröhling.

– De var väl lite förvånade över att jag sa nej. De flesta släpper väl in i förbifarten. Speciellt äldre människor och då är det ju extra lurigt. Jag vet ju inte om de har corona och sedan springer runt här i varenda lägenhet och kollar på väggar och tak, säger han.

Joakim Jonsson, teknisk miljöchef på projekt Västlänken, säger att besiktningsmännen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är också helt okej att säga nej till besiktningsmännen när de kommer. Då får vi återkomma vid ett senare tillfälle.

Är det så lätt att säga nej till fyra män med protokoll i handen som vill kontrollera din lägenhet?

– Vi upplever att det har fungerat. Både enskilda individer och hela bostadsrättsföreningar kan säga nej, säger Joakim Jonsson.

Kontrollerna som nu görs är så kallade mellanbesiktningar. Eftersom arbetet med Västlänken pågår under lång tid görs besiktningar både innan, under och efter projektet för att bedöma om det uppkommit några skador.

– Det innebär att några mellanbesiktningar lika gärna kan göras i höst till exempel, säger Joakim Jonsson.

Varför flyttar ni inte all besiktning till hösten i så fall?

– Det handlar delvis om att vi vill hålla igång så mycket som möjligt i vårt projekt och att de planerade besiktningarna genomförs. Vi tittar på så mycket vi kan och i de fall där de inte vill att vi kommer så kan vi återkomma vid ett senare tillfälle.

Vi är GBG