Jonas Gardell slår på stort i Göteborg

Med "Queen of fucking everything" slår Jonas Gardell till med en påkostad och storslagen show. Allt bara för att trösta sin dotter. – Hon var tio år och trodde att världen skulle gå under, säger han.

  • Publicerad 11:51, 25 sep 2019

Jag ville hitta ett sätt att berätta som kunde ingjuta hopp

Jonas Gardell är i ropet. När han ringer upp Göteborg Direkt är det för att prata om sin föreställning "Queen of fucking everything", premiär på Lorensbergsteatern 26 september. Men som med allt kring honom spiller det över på mycket annat.

– Just nu repar jag text. Mycket. Jag har varit ledig sedan april, säger han.

– Egentligen sitter allt som ett rinnande vatten. Men jag har blivit äldre och har nu rabblat varje dag sedan veckor tillbaka.

Redan succé

Föreställningen hade premiär i januari i Stockholm och landar nu för en rejäl sejour i Göteborg och på Lorensbergsteaterns scen. Redan nu är showen en succé med tillagda föreställningar och speldagar.

– Åh, jag håller inte reda på det. Men det är roligt om det är så, förklarar Jonas Gardell.

– Trots att vi har spelat 50 föreställningar på Cirkus har vi inte gått breakeven. Men jag vill att det ska vara en generös föreställning.

Jo, tack. Här är konstnären Martin Jacobsons handmålade dekorer som kräver både bredd och höjd tillsammans med fantasifulla kreationer till den stora ensemblen.

– Jag har väl sex, eller sju klädbyten och då har jag ännu inte mest. Jag står mest i mina elefantbyxor, säger han.

– Nu får jag äntligen ge uttryck för min Disneyfantasi med mycket rosa och glitter.

Sparar inte på krutet

Nej, Jonas Gardell sparar inte på krutet. Orsaken är att han egentligen vill skapa en föreställning med extra allt för att trösta sin dotter.

– Showen är egentligen gjord för att trösta henne då hon var tio år och trodde världen skulle gå under, säger han med allvarston.

– Jag ville hitta ett sätt att berätta som kunde ingjuta hopp.

Planen var egentligen att ha premiär på Rondo förra hösten.

– Men vi fick avboka. Den här föreställningen, med Martin Jacobsons kulisser, krävde höjd i tak. Det har inte Rondo, förklarar Jonas Gardell.

Politisk show

Vad Göteborg Direkt erfar handlade det dessutom att showen är för politisk för en krogpublik, som vill äta och dricka gott till underhållning. Det redan påskrivna kontraktet revs och ett skifte skedde i ett slags winwin-situation.

För Jonas Gardell är himlen knappt gränsen för "Queen of fucking everything".

– Den är både pretentiös och rolig, säger han som i år inte kommer hinna med Bokmässan, som har invigning samtidigt som Jonas Gardell har premiär på sin show.

– Nej, någon Bokmässa blir det troligtvis inte. Men jag kommer ha med Bokmässan i min föreställning.

Med i "Queen of fucking everything" är Ulrik Munther, från Göteborg.

– Jag frågade honom om han ville vara med och lira. Han sa ja, säger Jonas Gradell, som berättar att den 25-årige talangen skrivit fyra av tolv nummer i showen.

Vi är GBG

    Vi är GBG