Jonas Strandberg klättrar i standupvärlden

Jonas Strandberg är den forne göteborgaren som började med standup för ett år sedan men redan gjort nästan 200 gig. Efter att nyligen flyttat till Stockholm återvänder han till Göteborg i november för ett gig på nya klubben Taket Comedy.

  • Publicerad 09:44, 20 nov 2014

Hur kom det sig att du började med standup?
– Jag har alltid haft en otrolig scenskräck, som jag slutligen bestämde mig för att våldsamt terapeutiskt motarbeta med hjälp av standup. I oktober förra året debuterade jag på en standupscen på Andra Långgatan som inte finns kvar, men som i princip låg vägg i vägg med Andralång Comedy. Jag bokade in tre gig innan jag gjort mitt första, för om det gick dåligt den första gången skulle jag tvingas gå upp på scen vid åtminstone ytterligare två tillfällen.
Sen flytten till Stockholm har du förutom uppträtt på en massa klubbar även gästat Kristoffer Appelquists vardagsrum, hur kom det sig?
– Jag träffade Kristoffer under Lund Comedy Festival. Han bor i en fin gammal kyrka i Sunne där han då och då arrangerar standupklubb, så då fick jag komma förbi och skoja lite innan Ann Westin körde sin show. Det är det tveklöst finaste rum jag fått säga skämt i.
Vad tror du är hemligheten bakom att bli framgångsrik inom standup?
– Jag försöker fokusera på att uppträda väldigt ofta på så många scener som möjligt och kontinuerligt göra mitt material skarpare. Sedan nämnde komikern Simon Gärdenfors vid ett tillfälle att han skriver ett skämt varje dag och det har jag sedan några månader tagit efter. Ett jävligt bra sätt att hålla igång.
Hur är standupscenen i Stockholm jämfört med Göteborg?
– Framförallt är Göteborgsscenen mycket yngre än den i Stockholm där fler dessutom arbetar med humor. Det finns fler klubbar i Stockholm. Jag är å andra sidan verkligen tacksam över att jag fick göra mina tio första månader i just Göteborg, för då kändes det som att standupsvängen genomsyrades av en gör det själv-anda som jag upplever i någon mån gjorde den besläktad med Göteborgs musikscen. 
Vad är Taket Comedy?
– Taket Comedy är en klubb som startade i somras. Väl värd ett besök, en mycket mysig klubb! Det känns otroligt roligt att få köra i Göteborg igen och jag hoppas att ni ska tycka om mina skämt.

MER OM Jonas på Taket


Jonas Strandberg ser du på Taket Comedy den 27 november, 20.00 i Kulturföreningen Takets lokaler, Pusterviksgatan 2. Headlinar gör Felicia Tomala. 80 kronor kostar inträdet.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12