Taggtråd. Janne Josefsson är tillbaka i rutan med nytt program. Foto: Lina Isaksson/Janne Danielsson /SVT

Josefsson granskar taggtråden i Kviberg

Taggtråden som delar gården mellan två flerfamiljshus i Kviberg blir återigen en riksangelägenhet när Janne Josefsson dyker upp i området. Den granskande journalisten är tillbaka i rutan med ett nytt samhällsprogram.

  • Publicerad 14:46, 29 jan 2020

I decennier sprang barnen mellan husen och lekte tillsammans. Men nu har ett taggtrådsstängsel satts upp kring en av lekparkerna.

Ett 2,5 meter högt stängsel – toppat med taggtråd – mellan ett bostadsrättshus och ett hyreshus blev en riksnyhet i november 2018 efter Göteborg Direkts rapportering.

Taggtråd ska hålla hyresgäster borta

När tidningen besökte området i Kviberg ett år senare var stängslet kvar men grannsämjan något stärkt.

I samma veva nämndes också att flera boende sett den granskande journalisten Janne Josefsson lura på området.

Drevet efter taggtråden fortfarande ett öppet sår

Nu kommer förklaringen.

I februari är det premiär för Janne Josefssons nya tv-program där han tittar närmare på fyra aktuella händelser i samhället.

I Taggtrådens tid, det andra avsnittet besöker han Beväringsgatan och Befälsgatans delade gård och pratar med boende på båda sidor stängslet om situationen:

”Husen symboliserade en gång framtidsdrömmen om gemenskap och bra bostäder för alla. I decennier sprang barnen mellan husen och lekte tillsammans. Men nu har ett taggtrådsstängsel satts upp kring en av lekparkerna och ett vi- och dom-samhälle växer fram. Hur kunde det bli så?”

– Jag vill peka på händelser idag, träffa de som berörs och ta reda på mer. Jag drivs av nyfikenhet och lusten att möta människor som har något att berätta, säger Janne Josefsson i ett pressmeddelande.

Övriga tre program handlar om Rano, 36, en blind man som blir skjuten i båda benen och vräks från sitt hem, människor i Sveriges skuggrike som utnyttjas som slavar och historien kring Zlatanstatyn.

"Ingen ska behöva uppleva taggtråd i Kviberg"

Premiär: Janne Josefsson rannsakar sig själv

Programmen:

Torsdag 20 februari: Janne Josefsson: Raunos dom
Torsdag 27 februari: Janne Josefsson: Taggtrådens tid
Torsdag 5 mars: Janne Josefsson: Skuggriket
Torsdag 12 mars: Janne Josefsson: Zlatanstatyn

Programmen sänds kl 21.30 i SVT1 och publiceras på Play kl 02.00

Vi är GBG