JUBILEUM. Nyårsafton 2020 blir avstampet för det gemensamma jubileumsfirandet 2021 och göteborgarna firar tillsammans! Foto: Peter Lindberg

Jubileumsåret ännu inte hotat av corona

Nästa år firar Göteborg 400 år. 300-årsfirandet blev uppskjutet två år. Men än så håller tidsplanen för 2021, trots coronapandemin.

  • Publicerad 05:33, 24 mar 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

För hundra år sedan var det sviterna efter kriget som satte stopp. Göteborgs 300-årsjubileum firades ordentligt först 1923 i ställer för 1921. Kan coronapandemin göra att även stadens 400-årsfirande får skjutas upp?

– Som det är i dagsläget jobbar vi med att inviga jubileumsåret den 31 december klockan 20:21, säger Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum 2021 på Göteborg & Co.

Hur påverkas förberedelserna av coronaviruset?

– Vi har samtal varje dag med mängder av aktörer för att se hur vi kan hjälpas åt i situationen som råder just nu. Men vi har förhållandevis långt kvar till jubileumsåret. I det dagliga handlar det mest om att ställa om fysiska möten till digitala, säger Therese Brusberg.

Ser du någon risk att vissa saker inte kommer bli klara i tid?

– Vi följer utvecklingen som sker hela tiden. Dyker det upp saker får vi ta ställning till det då. Nu tycker jag det är viktigt att fokusera på målet, något att samlas kring med oerhört många involverade. Jag ser verkligen fram emot ett år av upplevelser där vi hyllar staden och människorna som bor och lever här.

Göteborgs jubileumssatsning består av hundratals programpunkter som släpps redan i augusti i samband med Kulturkalaset.

– Då lanseras jubileumskalendariet. Det är som ett programsläpp som inkluderar alla punkter som planeras över hela året. Det är något vi jobbar med just nu faktiskt, säger Therese Brusberg.

Utöver invigningen på nyårsafton – kan du plocka fram en höjdpunkt?

– Framförallt tycker jag att man ska planera in jubileumshelgen, fjärde till sjätte juni 2021, i sin kalender. Det blir mängder av upplevelser. Den fjärde är stadens officiella födelsedag. Då möts vi i de historiska kvarteren vid Stora hamnkanalen, Kronhuset och Stadsmuseet. Det blir en officiell ceremoni och hovet är inbjudna. Det kommer också bli ett festtåg genom staden, säger Therese Brusberg och fortsätter.

– Den femte juni hyllar vi älven – anledningen till att Göteborg ligger där det ligger. Det blir fokus på vattnet, jubileumsparken i Frihamnen och den nya Hisingsbron. Vi befolkar älven och hamnen. Den sjätte juni vidgar vi till hela staden och tillsammans firar vi 400-årsjubileet och nationaldagen med mat, musik och aktiviteter på olika platser.

ARTIKLAR OM JUBILEUMSSATSNINGAR

Hisingsbron börjar ta form med stålet på plats

Klart: Här är Göteborgs jubileumslåt

Klubbat: Jubileumsparken blir permanent

Så blir nya badet i Frihamnen – invigs 2021

Här tar poesin plats på Göteborgs brunnslock

Fototävling: Tolka Göteborg i regn

Här får Blöteborg sin första regnlekplats

Första hyresrätterna inflyttningsklara i Göteborgs storsatsning

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21