Nuet. Konstverket och utkikstornet har lockat göteborgarna till Hökälla på Hisingen. Foto: Adrian Nordenborg, www.pathfindertravels.se

Jubileumskonstverk rivs ett halvår innan firandet

Nuet finns i naturområdet Hökälla på Hisingen. Men inte länge till. Det 14 meter höga konstverket och tillika utsiktstorn som är en del i Göteborgs 400-årsfirande rivs – ett halvår innan jubileumsåret 2021.

  • Publicerad 08:09, 27 maj 2020

Det är jättetrist och märkligt i synnerhet när det bara är ett halvår kvar till 2021.

Adrian Nordenborg har nyss upptäckt Nuet. Han uppmanar alla att besöka platsen innan det är försent. Foto: Adrian Nordenborg, www.pathfindertravels.se

– Här är vi i Nuet vare sig man vill eller inte, sa Göteborgskonstnären Jens Thoms Ivarsson när verket invigdes för drygt två sedan.

Alla som vill uppleva Nuet får skynda till naturområdet Hökälla på Norra Hisingen. För snart tillhör konstverket – ett 14 meter högt, gulmålat utkikstorn – det förflutna. Nuet kommer att monteras ner under våren.

– Jag blev bedrövad när jag förstod att det ska försvinna. Placeringen är superhäftig och man ser enda bort till Läppstiftet, säger naturguiden och äventyraren Adrian Nordenborg som nyss har upptäckt konstverket.

Locka till bortglömda platser

Nuet upprättades hösten 2017 som en del i Göteborg & Co:s konstsatsning inför stadens 400-årsjubileum. Tanken med projektet var att locka besökare till bortglömda och avvikande platser.

Och det är precis den effekten Nuet har haft på Adrian Nordenborg och många andra göteborgare.

– Jag hade missat Hökälla och jag är ändå naturintresserad men Nuets dragningskraft fick mig att upptäcka platsen. Jag var där i ett par timmar, fikade i vårsolen bland ekarna och det var 14 andra personer som besökte tornet. Både barn och vuxna, till och med en kvinna som parkerade sin rollator nedanför och kämpade sig upp till toppen. Alla blev lika förvånade när jag sa att det skulle rivas, säger han.

Jens Thoms Ivarsson, konstnären som skapat Nuet. Foto: Adrian Nordenborg, www.pathfindertravels.se

På Göteborg & Co bekräftar Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum 2021, att tornet rivs under våren.

– Det var från början tänkt att förgylla platsen några år, enligt den temporära karaktären som Land Art-konstformen har. Det tillfälliga treåriga bygglovet löper ut 1 juli och stadsdelen Norra Hisingen har beslutat att avetablera tornet enligt plan, säger hon.

"Ingen vill ta ansvar"

Jens Thoms Ivarsson menar att det istället handlar om att ingen i staden vill ta ansvar. Att bygglovet går ut i år stämmer men tanken har hela tiden varit att förlänga det.

– Verket skulle kunna stå i 20 år till utan problem. Det kräver väldigt lite underhållsarbete, den stora investeringen är redan gjord. Ändå väljer man att ta ner det för att ingen i staden vill ta på sig ägaransvaret. Det är jättetrist och märkligt i synnerhet när det bara är ett halvår kvar till 2021, säger han.

Vad händer med konstverk efter nedmonteringen?

– Brädorna går till återvinning och byggställningen kan användas igen och lämnas därför till park- och naturförvaltningen, säger Therese Brusberg.

Adrian Nordenborg ger inte upp hoppet om Nuet.

– Det vore verkligen sorgligt om ett verk som är i så gott skick, robust och smart byggt försvinner. Nuet förtjänar all uppmärksamhet innan det är för sent.

Mer om Nuet av Jens Thoms Ivarsson

NUET är ett slags tids-och utsiktstorn där det går att se det som inte syns, en installation som ska markera skärningspunkten mellan det förgångna och framtiden. Från NUET syns det urbana och människans utbredning samtidigt med vidsträckt natur. Där finns också en översiktskarta över det vi ser, och även vissa händelser och byggnader som inte syns men som har funnits eller kommer att finnas.

Verket invigdes 28 oktober 2017 som en del av Land Art: "Göteborg Stad genom 400-årsjubileet sätter fokus på att skapa en grönare skönare stad. Som ett led i arbetet smyckas staden bland annat med naturkonstverk på sju platser som är tillgängliga för alla. Land Art är en konstform som tar avstamp i landskapet och använder naturen som källa för att skapa installationer som är tänkta att stå kvar en längre tidsperiod."

Källa: Göteborg 2021 Land art

Visa merVisa mindre

Vi är GBG