Jubileumsparken hotad – konkurs försenar flera byggen

Arbetet med att omvandla Litteraturgatan till en stadsgata ligger i träda sedan det danska företaget Barslund försattes i konkurs i november. Enligt Trafikkontoret kommer det att dröja månader innan arbetet kan starta upp igen.

  • Publicerad 13:55, 17 dec 2021

Rune Andersson, projektledare Trafikkontoret. Foto: Privat

Arbetet med att bygga om Litteraturgatan till en stadsgata inleddes i november 2020. Tanken med projektet är att binda samman Litteraturgatan med den redan ombyggda delen av gatan som sträcker sig mot Selma Lagerlöfs torg. I mitten av vägen ska det bli körfält för kollektivtrafik, nya gång- och cykelbanor samt två cirkulationsplatser ska tillkomma.

För några veckor sedan pausades arbetet – trots att man knappt hunnit halvvägs.

– Planen var att gatan skulle vara färdig i april 2023. Men nu kommer det att försenas tre-fyra månader, säger Rune Andersson, projektledare Trafikkontoret.

Sedan den 22 november har grävmaskinerna stått stilla och byggmaterialet som skulle användas till vägen har täckts av snö. Anledningen är att entreprenören, det danska byggföretaget Barslund, gick i konkurs förra månaden.

"Tragisk situation"

Förutom arbetet med Litteraturgatan hade företaget arbetat med ombyggnaden av E4:an söder om Värnamo. Orsaken till konkursen är att det projektet blev mycket dyrare än vad Barslund beräknat. Det rapporterade flera medier vid tillfället.

– Det är en tragisk situation för våra medarbetare, för Barslund och för våra underleverantörer. Vi har jobbat med bra människor hela tiden som kan sitt jobb. Och det är sorgligt att ett felkalkylerat projekt kan göra att en bra koncern, som fungerat i 40 år, går i konkurs, säger Henrik Krabbe, vd Barslund till Aftonbladet.

Ny upphandling på gång

Så vad händer nu på Litteraturgatan? Inte mycket i nuläget. På grund av konkursen måste Trafikkontoret på nytt göra en upphandling för att hitta en entreprenör som kan avsluta arbetet. Något som beräknas ta flera månader.

– Hade konkursförvaltaren haft möjlighet att driva bygget i egen regi hade de kunnat komma igång igen snabbare, men det verkar inte vara aktuellt. I stället måste vi upphandla en ny entreprenör, säger Rune Andersson och fortsätter:

– Det är såklart tråkigt att det blir så här. Tid är pengar och förseningen innebär att projektet kommer bli dyrare. Dock tror vi inte att förseningen kommer att drabba bostadsprojekten som är planerade runt Litteraturgatan.

Jubileumsparken påverkad

Konkursen påverkar även vissa delar av bygget av Jubileumsparken. Barslund hade kontrakt för att utföra markarbeten, och endast ett par veckors arbete återstod av det.

Om park- och naturförvaltningen måste upphandla projektet igen är oklart i nuläget, enligt projektledaren Malin Gustafsson.

– Just nu arbetar vi febrilt att hitta en lösning, säger hon.

Målsättningen är fortfarande att kunna inviga Jubileumsparken innan nästa sommar, men det finns en risk att även detta försenas.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47