Judiska församlingen vädjar om pengar för att förstärka säkerheten kring synagogan. Foto: Judiska församlingen

Judiska församlingen vill ha mer säkerhetspengar

Efter brandattentatet då brandbomber kastades in på synagogans gård vädjar nu församlingen om pengar från Justitiedepartementet. Läget beskrivs som akut.

  • Publicerad 14:54, 8 jan 2018

– Vi hade hoppats få svar innan årsskiftet, men förhoppningsvis kan vi få ett besked inom några veckor, säger Laila Takolander, verksamhetsansvarig på Judiska församlingen.

Det var den 9 december som brandbomber kastades in på några bilar som stod parkerade på synagogans gård. Händelsen gav eko i hela landet och många krafter slöt upp för att visa sitt stöd. En knapp vecka efter händelsen skickade församlingen ett brev till Justitiedepartementet, där man vädjar om krisfinansiering.

Läs mer: Manifestation i synagogan efter brandbomberna

– Det har att göra med ökad brandsäkerhet. Vem som helst kan kasta något över de galler vi har så vi är väldigt utsatta. Vi hade bara en himla tur att det inte hände ungdomarna som var i synagogan något, säger Laila Takolander.

Församlingen har idag runt 1 000 vuxna medlemmar och en omfattande verksamhet med bland annat gudstjänster, ungdomsverksamhet och kursverksamhet. Man huserar också skola, förskola, äldreboende och sjukhem.

– Idag går 54 procent av våra medlemsavgifter till säkerhetskostnader. Det tär på verksamheten och ger oss mindre pengar att lägga på annat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG