Judiska församlingen vädjar om pengar för att förstärka säkerheten kring synagogan. Foto: Judiska församlingen

Judiska församlingen vill ha mer säkerhetspengar

Efter brandattentatet då brandbomber kastades in på synagogans gård vädjar nu församlingen om pengar från Justitiedepartementet. Läget beskrivs som akut.

  • Publicerad 14:54, 8 jan 2018

– Vi hade hoppats få svar innan årsskiftet, men förhoppningsvis kan vi få ett besked inom några veckor, säger Laila Takolander, verksamhetsansvarig på Judiska församlingen.

Det var den 9 december som brandbomber kastades in på några bilar som stod parkerade på synagogans gård. Händelsen gav eko i hela landet och många krafter slöt upp för att visa sitt stöd. En knapp vecka efter händelsen skickade församlingen ett brev till Justitiedepartementet, där man vädjar om krisfinansiering.

Läs mer: Manifestation i synagogan efter brandbomberna

– Det har att göra med ökad brandsäkerhet. Vem som helst kan kasta något över de galler vi har så vi är väldigt utsatta. Vi hade bara en himla tur att det inte hände ungdomarna som var i synagogan något, säger Laila Takolander.

Församlingen har idag runt 1 000 vuxna medlemmar och en omfattande verksamhet med bland annat gudstjänster, ungdomsverksamhet och kursverksamhet. Man huserar också skola, förskola, äldreboende och sjukhem.

– Idag går 54 procent av våra medlemsavgifter till säkerhetskostnader. Det tär på verksamheten och ger oss mindre pengar att lägga på annat.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40