Sugen på julbord? Då gäller det att vara snabb med bokningen. Foto: Mostphotos

Julborden fullbokade i november

Förra året var det snålt med julborden på grund av pandemin. Nu dukas sillen och skinkan upp på nytt på krogarna i Göteborg. Men trycket är stenhårt och flera restauranger har redan fullbokat.

  • Publicerad 13:24, 20 nov 2021

Folk har längtat efter detta.

Den som vill äta julbuffé på Liseberg bland tomtenissar och konstsnö – är alldeles för sent ute. Liseberg öppnade julbordsbokningen redan i maj och sen dess har förfrågningarna strömmat in. De båda restaurangerna i nöjesparken, Hamnkrogen och 1923, har i princip fullsatt ända fram till jul.

– Det kan finnas några enstaka lunchtider kvar, säger försäljningschefen Malin Lundström.

Men det är inte bara julstämning och ledlampor som lockar publiken till julborden. Liseberg har också dragits med personalbrist vilket har påverkat antal lediga platser i restaurangerna. Eftersom personalsituationen har varit osäker har man inte vågat fylla julborden till max. I stället har gästerna fått sätta upp sig på en väntelista med önskvärda tider och datum.

– Nu stämmer vi av med dem som beställde bord i våras om bokningen fortfarande är aktuell. Vi har inte så jättelånga köer eftersom det måste finnas en rimlig chans att det uppstår lediga platser, säger Malin Lundström.

I skogen

Villa Bel Parc i Slottsskogen, en annan populär julbordskrog, har samma delikata problem som Liseberg. Trots att det är flera veckor till jul är de flesta platser redan uppbokade.

– Folk har längtat efter detta. Därför har det varit ett ovanligt stort tryck i år, säger Christin Kuhlin på Bel Parc.

Fortfarande kan restaurangen ta emot mindre sällskap upp till sex personer, men för större grupper är det för sent.

– Vi har fått många bokningar med stora sällskap. Inte bara företag utan även vänkretsar och familjer på upp emot 25 personer.

Vid havet

Att företagen har varit extra tidiga med att boka julbord i år, bekräftas även av Beate Fri på Långedrags värdshus i Västra Frölunda. Trots att restaurangen och festvåningen tillsammans kan ta emot 270 gäster är trycket hårt, särskilt under torsdagar och fredagar i december.

– Vi är så glada den här julen. Det är stor skillnad mot förra året då vi hade väldigt lite folk. Men fortfarande har vi gott om plats i början av veckorna, säger Beate.

Populära julbord

Julbord med show på Trädgår'n, 19/11–18/12

Julmiddag på Tjolöholms slott, 3/12–19/12

Villa Bel Parcs julbord 25/11 – 21/12

Julbord på Liseberg, restaurang 1923 och Hamnkrogen 19/11– 23/12

Sjömagasinets julbord 19/11 - 26/12

Långedrags värdshus 18/11 - 22/12

The Golden Days julmeny 26/11 - 22/12

Julsupé på Säröhus 22/11 - 18/12

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21