JULMYS. Lokala torg tillsammans med GöteborgsLokaler fixar julmys inför storhelgen på flera torg. Foto: Mostphoto

JULGUIDE: Här finner du julkänslan i Göteborg

Julen nalkas och det ska självklart firas. Här är listan med julmys i just ditt område.

  • Publicerad 11:08, 1 dec 2019

Jul på Liseberg firar 20 år

NK siktar mot stjärnorna i nya julskyltningen

Nordöstra Göteborg

* Hammarkulletorget – Söndag 1 december, klockan 16.00-18.00 *

Denna första söndag i advent tänds den stora ljuskronan. Den kommer att sprida ljus och värme över torget fram tills jul. Det bjuds på julfika till alla besökare och barnen kan ta en tur runt torget i häst och vagn.

* Hjällbo Centrum – Torsdag 12 december, klockan 14.00-17.00 *

På Hjällbo dukas det upp pyssel för barnen. Varför inte passa på att skapa eget julpynt? En julmaskot finns på plats och under dagen bjuds på god, värmande choklad och glögg till alla besökare.

*Kortedala Torg – Fredag 13 december, klockan 15.00-18.00 *

Denna Luciafredag blir det traditionellt julmys på torget. I jultältet är alla unga och gamla välkomna att tillverka fina juldekorationer. Det bjuds på värmande choklad och för de yngsta kommer snögubben på besök. När mörkret lagt sig kommer Kortedala Musikklasser traditionsenligt och bjuder på sitt fina luciatåg.

* Blå Stället, Angered – Söndag 15 december, klockan 13.00-15.00 *

Här blir det en traditionella julfest för alla åldrar. Det bjuds på levande musik, dans kring granen, fika, pepparkakor och tomten kommer också. Det är ett samarrangemang med Blå Ställets Vänner.

Visa merVisa mindre

Centrum

* Dr Fries Torg – Fredag 29 november, klockan 15.00-18.00 *

Denna dag fylls torget med julaktiviteter. Julgranständning sker kl. 17. Förutom att den populära lilla sjungande julgranen gästar torget, så blir det även kranspyssel, marshmallowgrillning, tomtebesök, glögg och pepparkakor på programmet samt den traditionsenliga grantändningen med jultal.

* Olskroken – Lördag 7 december, klockan 11.00-15.00 *

Andra lördagen i december bjuder Olskroken på sina allra bästa julkarameller. Kom och njut av vacker julmusik, ta en tur med häst och vagn och träffa vår alldeles egna Olskrokstomte. Pannkakstrossen finns på plats och gräddar pannkakor i sin vedugn och i pysseltältet tillverkas de allra finaste juldekorationerna.

* Haga – Julmarknaden 30 november och pågår varje lördag och söndag under fyra adventshelger fram till 22 december. *

Julljus och julgranständning. Besökare i Haga går man ur huse för att höra kören Espiro sjunga in ”Jul i Haga.” Det bjuds även på glögg och pepparkakor.

Julmarknaden i Haga är en av Göteborgs mest välbesökta och omtyckta. I år satsas det extra på att få Jul i Haga ännu juligare med mer dekor och unika produkter.

* Röda Sten Konsthall – Fredag 29 november - 1 december *

Under en helg fylls Röda Sten Konsthall med nyskapande konsthantverk och design. Utöver julmarknaden kommer det samtidigt pågå en utställning med verk av ungdomar som deltagit i Röda Sten Konsthalls ungdomsverksamhet Ung & Skapande finnas i huset och kanske en och annan julig överraskning.
Hög julstämning utlovas.

* Kronshusbodarna – Lördag 30 november - 21 december *

Den 30 november slår Kronhuset & Kronhusbodarna upp portarna till Kronhusjul, Göteborgs äldsta julmarknad. Här finner du genuint hantverk, choklad och underhållning med historiska inslag för hela familjen.

 

Visa merVisa mindre

TOMTEFAR Julfirande på Vårväderstorget på Hisingen tidigare år. Foto: Carina Gran

Hisingen

* Brunnsbotorget – Fredag 29 november, klockan 17.00 *

Traditionsenligt tänds klockstapeln upp kl. 17.00 för att fira in adventstiden. Brunnsbokyrkans kör tar ton med Stefan Lindblom, Magnus Fallgren och Sara Lindblom i spetsen och adventstalet hålls av Andrea Schleeh. Det blir även stämningsfull adventssång med tillhörande pepparkakor och glögg.

* Kärra Centrum – Lördag 14 december, klockan 11.00-14.00 *

Stor julmarknad då torget fylls med massor av utställare från lokala hantverks- och idrottsföreningar. Pannkakstrossen bjuder på nygräddade pannkakor, glögg och pepparkakor och tomten tar emot önskelistor. Julklappstävling där man kan vinna hela julklappssäcken och ponnyridning blir det också på torget. För julmusiken står Brunnsbo Musikklasser som gästar torget med den lilla sjungande julgranen.

* Selma Lagerlöfs Torg – Fredag 6 december, klockan 15.00-18.00 *

Här firar julen in med en doft av granris, glögg, pepparkakor och nygräddade pannkakor. Det blir kranspyssel, marshmallowgrillning, och tomtebesök. Den populära pannkakstrossen är också på plats och gräddar pannkakor. Julstämningen blir på topp när Brunnsbo Gosskör kommer och sjunger a cappella. Julaktiviteter pågår även inne i Selma Lagerlöfs Center under hela fredagen.

* Tuve Torg – Lördag 30 november, klockan 11.00-14.00 *

Det blir traditionsenligt firande innan advent. Det bjuds på glögg, pepparkakor och skönsång av den sjungande julgranen. Dessutom blir det julpyssel, ponnyridning och andra spännande aktiviteter. Nytt för i år är att firandet ska bli ett mer hållbart evenemang. Det innebär att alla delar ska ha ett hållbarhetsperspektiv, både ekologiskt och socialt.

* Vårväderstorget – Torsdag 5 december, klockan 16.00-18.00 *

Tomten kommer till Vårväderstorget och tar emot barnens önskelistor. Kom och smaka på rykande varm choklad eller en nygräddad pannkaka från pannkakstrossen. Pyssel för barn i alla åldrar, stora som små.

* Wieselgrensplatsen – Fredag 6 december, klockan 15.00-18.00 *

Det bjuds på ett mysigt julfirande på Wieselgrensplatsen med julpyssel, glögg och pepparkakor. Underhållning står Brunnsbo Musikklasser för som kommer med den lilla sjungande julgranen. Kom förbi på ett härligt avbrott i julstöket.

* Flunsåsparken Lördag 14 december, klockan 15.00-18.00 *

Julfirande i Flunsåsparken bjuder på scenprogram och andra juliga aktiviteter. Det blir både julmarknad, foodtrucks, ponnyridning, karusell, körsång, besök av tomten. Eldfågel avslutar dagen med deras uppskattade Eldshow.

* Kville Saluhallen Lördag 14 december, jultomten på plats klockan, 11.00-14.00 *

Kville Saluhalls årliga julmarknad Kvillejul i samarbete med Fastighetsägarna Centrala Hisingen bjuder på goda smaker och mysig julstämning med julmusik, körsång, glöggtält och jultomte. Lokala handlare får även möjlighet att visa upp sina produkter samtidigt som det kommer utställare långväga ifrån.

* Stora Holm Säteri – Lördag 7 & söndag 8 december, klockan 11-16 *

Gårdens traditionella julmarknad hålls alltid helgen den andra advent.

* Bärby självplock – 9-13 december, klockan klockan 17.00 & 14, 15 december, klockan 15.00.

Det stundar julmys på Bärby självplock i Säve med försäljning av hantverk, julfika, kreativa kurser och andra juligheter. Där kan du köpa de sista julklapparna till dig själv eller till nära och kära eller bara mysa. En liten afterworkmarknad mån-fre 9/12 - 13/12 kl. 17-20 och lörd-sönd 14/12 - 15/12 kl. 11-15.

Visa merVisa mindre

Sydvästra Göteborg

* Axel Dahlströms Torg – Torsdag 28 november, klockan 17.00 & lördag 7 december, klockan 11.00-14.00 *

Julbelysningen tänds och jullandskapet på torget invigs 28 november. Det bjuds på julmusik, pepparkakor och glögg. En riktig brasa tänds som värmer och lyser i mörkret.

Den årliga julfesten på torget hålls den 7 december. Det blir julloppis,sagostund, pepparkakor, korvgrillning, tomtestuga, lotterier, erbjudanden från handlarna, föreningar på torget. Hantverk, fiskdamm, pysselrummet, julcafé, musikuppträdande av stråkkvartetten Malva.

* Tynnereds kyrkan – Lördag 30 november, klockan 11.00-15.00 *

Kyrkans traditionella julbasaren äger som vanligt rum lördagen innan första advent. Det blir andakt klockan 11, sedan lotteri, försäljning av hemlagat, kaffeservering med hembakat, barntombola med mera. Klockan 14 blir det sånger i Advent & lotteridragning efteråt.

* Billdals ridklubb – Söndag 8 december, klockan 12.00-16.00 *

Det bjuds på julstämning i en underbar miljö på Billdals ridklubb. Gå runt och handla bland alla utställare, fika i det trevliga caféet. För barnen finns fiskdamm, ponnyridning, tomte och mycket annat kul. Kl 17 ordnar ungdomssektionen en julshow med uppvisningar till häst.

* Nya Hovås – Lördag 23 november, klockan 15.00 & 7, 15 , 21 december *

I år sträcker sig julmyset i Nya Hovås över en hel månads tid. Med mängder av aktiviteter under november och december ser vi till att skapa julstämning i området ända fram till jul!
Det blir glögg, tändning av julgranen, tomtejakt, mini-lantgård, tomteparad och mycket mer.
23 november - 15.00: Stora julgranen och belysningen tänds med glögg och pepparkakor.
7 december - 11.00 - 16.00 : Tomtejakten, mini-lantgård och ponnyridning med mera.
15 december - 11.00 - 16.00 Träffa tomten, julfika och julinsamling till Reningsborg.
21 december - 11.00 - 16.00: Tomteparad genom Nya Hovås öppen för alla (12.00)
 

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11