GÖTEBORG. Julia Zigiotti Olme ser fram emot att spela med landslaget på hemmaplan igen. Foto: Ludvig Thunman och Michael Erhardsson

Julia Zigiotti Olme hoppas på publikfest på Gamla Ullevi

På tisdag, 8 oktober, tar Sverige emot Slovakien i EM-kvalet på Gamla Ullevi. Det blir den första matchen på nationalarenan sedan VM-succén i somras. Julia Zigiotti Olme är en av flera Göteborgsspelare i landslaget. Hon ser fram emot att spela på hemmaplan.

  • Publicerad 16:44, 7 okt 2019

– Det ska bli jättekul. Det kommer många man känner och det blir speciellt efter VM. Det har man känt även i Damallsvenskan att det har varit mer tryck på matcherna efter VM vilket är väldigt kul. Förhoppningsvis håller det i sig.

Har det varit svårt att ställa om till EM-kval efter succén i VM?

– Det tycker jag inte. Vi är så professionella så vi vet hur det fungerar. Det är bara att ställa om till nästa match. Vi har pratat mycket om det och det känns bra i hela gruppen.

Sverige är femma i Fifas nya världsrankning. Betyder sådant något för er spelare?

– Självklart är det kul och väldigt stort. Sverige är ett litet land och det bevisar att vi är ett topplag.

För egen del kommer du från ett snöpligt uttåg ur Champions League med Göteborg. Har du släppt det eller fungerar det som extra tändvätska?

– Det har varit mycket matcher den senaste tiden. Jag försöker tänka en match i taget och fokusera på den. Nu blev det surt för oss i Champions League och det är klart man vill komma tillbaka dit nästa år. Men självklart blir det också tändvätska jag tar med mig även till landslaget.

Göteborg ligger tvåa i Damallsvenskan efter 19 omgångar. Vad tror du om era möjligheter att gå hela vägen i år?

– Det har varit en väldigt rolig säsong med många lag som ligger i toppen. Rosengård har fått ett litet försprång som är svårt att knapa in på. Men vi ska göra allt vi kan för att ta förstaplatsen och spela Champions League.

Du förlängde nyligen ditt kontrakt med Göteborg, varför?

– Jag tycker att vi har något bra på gång. Jag utvecklas som spelare och får ta mer ansvar. Två år till här känns väldigt bra för att kunna utvecklas ännu mer. Sedan vill jag ju verkligen ta det där SM-guldet, säger Julia Zigiotti Olme.

Gamla Ullevi

Publikrekordet är 18 276 åskådare, vilket sattes när IFK Göteborg spelade sin premiärmatch på arenan och vann över Djurgårdens IF med 6–0.

Damernas publikrekord är 16.608 åskådare. Det var under UEFA Women’s Euro när Sverige spelade mot Tyskland.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57