Kommunkoll. Social resursförvaltning uppmanar kommunanställda att vara extra uppmärksamma inför jullovet. Foto: Mostphotos

Jullov – då ökar risken för bortgifte

Inför jullovet går Social resursförvaltning ut och uppmanar alla anställda inom Göteborgs Stad att vara extra uppmärksamma. – Risken för att barn förs ut ur landet mot sin vilja för bortgifte eller kvinnlig könsstympning ökar på de långa loven, säger Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 4 dec 2018

För de allra flesta barn innebär jullovet lek, mys och ett välbehövligt avbrott från skolan. Men för vissa är skolloven förknippade med oro över tvångsgifte eller könsstympning.

När höstterminen drog i gång efter sommarlovet saknades minst nio elever på skolorna i Göteborg. Kommunen har inte gjort någon uppföljning på om det i dessa fall rörde sig om just tvångsgifte. Men skolorna som rapporterade in saknade elever svarade att det fanns oro för hedersrelaterad problematik.

I socialtjänstens statistik för perioden 1 maj till 14 september förekommer fyra fall där man misstänkt en risk för giftermål. I två av de fallen lyckades socialtjänsten förhindra giftermålen.

Inför alla längre lov uppmanas anställda inom Göteborgs Stad numera att vara extra uppmärksamma på barn som visar tecken på oro.

– Risken för att barn förs ut ur landet mot sin vilja för bortgifte eller kvinnlig könsstympning ökar på de långa loven, säger Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg.

Hur unga barn kan det handla om?

– Risken för bortgifte ökar när barnen kommer in i puberteten. När man blir betraktad som vuxen, säger Katarina Idegård.

Beteenden att vara uppmärksam på kan vara att barnet har koncentrationssvårigheter, uttrycker att hen inte ser fram emot lovet eller ställer frågor om giftermål och/eller krav på oskuld.

– För de som jobbar med de här barnen handlar det om att vara medveten om problematiken och ha den färskt i minnet. Om barnet berättar något ska man ta sig tid att lyssna och ställa frågor, säger säger Katarina Idegård.

Hur ser rutinen ut?

– Det är som övriga rutiner när barn far illa. Skolan gör en orosanmälan till socialtjänsten som får utreda om det förefaller faktisk risk.

Hon betonar också att det är viktigt att inte kontakta vårdnadshavarna i ett första läge.

– Man måste tänka på riskerna för barnet, säger Katarina Idegård.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11