Kommunkoll. Social resursförvaltning uppmanar kommunanställda att vara extra uppmärksamma inför jullovet. Foto: Mostphotos

Jullov – då ökar risken för bortgifte

Inför jullovet går Social resursförvaltning ut och uppmanar alla anställda inom Göteborgs Stad att vara extra uppmärksamma. – Risken för att barn förs ut ur landet mot sin vilja för bortgifte eller kvinnlig könsstympning ökar på de långa loven, säger Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 4 dec 2018

För de allra flesta barn innebär jullovet lek, mys och ett välbehövligt avbrott från skolan. Men för vissa är skolloven förknippade med oro över tvångsgifte eller könsstympning.

När höstterminen drog i gång efter sommarlovet saknades minst nio elever på skolorna i Göteborg. Kommunen har inte gjort någon uppföljning på om det i dessa fall rörde sig om just tvångsgifte. Men skolorna som rapporterade in saknade elever svarade att det fanns oro för hedersrelaterad problematik.

I socialtjänstens statistik för perioden 1 maj till 14 september förekommer fyra fall där man misstänkt en risk för giftermål. I två av de fallen lyckades socialtjänsten förhindra giftermålen.

Inför alla längre lov uppmanas anställda inom Göteborgs Stad numera att vara extra uppmärksamma på barn som visar tecken på oro.

– Risken för att barn förs ut ur landet mot sin vilja för bortgifte eller kvinnlig könsstympning ökar på de långa loven, säger Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg.

Hur unga barn kan det handla om?

– Risken för bortgifte ökar när barnen kommer in i puberteten. När man blir betraktad som vuxen, säger Katarina Idegård.

Beteenden att vara uppmärksam på kan vara att barnet har koncentrationssvårigheter, uttrycker att hen inte ser fram emot lovet eller ställer frågor om giftermål och/eller krav på oskuld.

– För de som jobbar med de här barnen handlar det om att vara medveten om problematiken och ha den färskt i minnet. Om barnet berättar något ska man ta sig tid att lyssna och ställa frågor, säger säger Katarina Idegård.

Hur ser rutinen ut?

– Det är som övriga rutiner när barn far illa. Skolan gör en orosanmälan till socialtjänsten som får utreda om det förefaller faktisk risk.

Hon betonar också att det är viktigt att inte kontakta vårdnadshavarna i ett första läge.

– Man måste tänka på riskerna för barnet, säger Katarina Idegård.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12