Länk. Med lyftspannet på plats förbinds fastlandet med Hisingen. Foto: Johnny Kääpä / Byrd

Just nu: Hisingsbrons hjärta monteras

Arbetet med att få Hisingsbrons sista pusselbit på plats är igång. På måndag, 31 augusti, startar monteringen av lyftspannet som sammanlänkar staden över älven.

  • Publicerad 14:00, 31 aug 2020

Målsättningen är att hissa upp lyftspannet för första gången söndagen den 6 september.

I början av augusti anlände det 750 ton tunga lyftspannet från Spanien till Göteborg och har sedan dess legat på en pråm i Gullbergskaj .där förberedande arbete har genomförts.

Under måndag, 31 augusti ska den stora brodelen, som även benämns som Hisingsbrons hjärta, förflyttas till rätt läge.

Resten av veckan fortsätter arbetet mellan tvärbalkarna och då ska lyftspannet hängas i temporära linor med hjälp av lindomkrafter och placeras i rätt läge mellan pylonerna. Delar av maskineriet kommer att installeras och gångbanebryggor monteras.

– Målsättningen är att hissa upp lyftspannet för första gången söndagen den 6 september. Det blir ett historiskt ögonblick och en milstolpe som vi har sett fram emot, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron i ett pressmeddelande.

Hisingsbrons hjärta snart på rätt plats

Övrigt arbete som pågår under hösten är inredningen inuti pylonerna och tvärbalkarna. Det handlar om att få maskineriet, elen och styranordningar på plats.

– Sedan börjar intrimningen lite smått, man höjer och sänker lyftspannet så att det fungerar som det är tänkt.

Vad är nästa stora milstolpe i brobygget?

– Det är när testerna är klara och vi kan släppa på gång- cykel-, och vägtrafiken i februari, mars nästa år. När det blir beror lite på hur det går med intrimningen, säger Susanne Wiberg i en tidigare intervju med Göteborg Direkt.

Spårvagnstrafiken över bron är planerad att dra igång efter sommaren 2021.

Montering pågår. Arbetet med att få det 750 ton tunga lyftspannet på plats har börjat. Foto: Johnny Kääpä / Byrd

Mer om Hisingsbrons lyftspann

Lyftspannet utgörs av en stålplatta som mäter 41 gånger 36 meter – det är lika stort som halva Stora Saluhallen vid Kungstorget. Det väger 750 ton och ska höjas och sänkas flera gånger varje dag. Bron måste ständigt vara redo att öppna för inkommande fartyg och får aldrig riskera att fastna.

Efter varje öppning måste lyftspannet sättas ner med sådan precision att det blir perfekt passning på spårvagnsspåren när brodelarna möts igen – även när det råder extrema vind- eller temperaturförhållanden.

Källa: Trafikkontoret

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Debutant med siktet inställt på producentrollen

Klara Goliger släpper EP Med "22" solodebuterar Göteborgsmusikern Klara Goliger med mersmak. Men mest av allt siktar hon på producentrollen.lördag 19/9 17:40

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11