CORONA. Den 11 augusti hade äldreomsorgen i Göteborg noll konstaterade smittade av covid-19. Foto: Michael Erhardsson

Just nu: Inga coronafall i äldreomsorgen i Göteborg

Äldreomsorgen i Göteborg har just nu inga personer med konstaterad coronasmitta. Men än så länge finns inga planer på att lätta på några skyddsåtgärder.

  • Publicerad 13:16, 13 aug 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Sedan i tisdags, 11 augusti, har äldreomsorgen i Göteborg inte haft några personer med konstaterad smitta av covid-19.

– Det är naturligtvis väldigt glädjande. Vi har sett en successiv minskning under hela sommaren, säger Carin Bringestedt, sektorchef för äldreomsorg i Centrum.

Den 11 maj var läget som värst. Då hade 277 personer konstaterad smitta inom stadens äldreomsorg. Sedan dess har besöksförbud, smittspårning och isolering blivit en del av vardagen inom äldreomsorgen.

Dödstalen på äldreboenden ökade med 20 procent

– Ju längre tiden går märker man av isoleringen bland alla våra äldre. Det finns en stor efterfrågan på att våra mötesplatser ska öppna igen och en del anhöriga har haft svårt med att de inte får besöka sina äldre förstås. Det är klart att det påverkat psykiskt i viss mån. Men nu har vi plexiglas på alla våra äldreboenden så det finns möjlighet att besöka, säger Carin Bringestedt.

En sommar bakom plexiglas

Nytt projekt ska motverka ensamhet bland äldre

Hon säger att äldreomsorgen inte var förberedd på situationen i mars och april, men att läget nu är annat.

– Efter det har vi gått från klarhet till klarhet, inte minst när det gäller tillgången på skyddsutrustning, säger Carin Bringestedt.

Kan ni sänka garden nu när läget blivit så mycket bättre?

– Absolut inte, vi kan inte ropa hej och slappna av. Augusti och september blir väldigt avgörande när folk som varit ute och rest kommer tillbaka efter semestern, skolorna öppnar och det blir trångt i kollektivtrafiken.

Specialistteam sätts in i hemtjänsten

Kan det bli aktuellt att lätta på några skyddsåtgärder?

– Nej, inte nu. Den siste augusti löper det nationella besöksförbudet på äldreboenden ut. Vi inväntar nya beslut då och väger in det i vår bedömning. Vi var väldigt snabba med att stänga äldreboendena i Göteborg den tolfte mars, två veckor innan Stockholm och flera veckor innan det nationella beslutet. Bara för man öppnar nationellt betyder det inte att vi kommer göra det i Göteborg. Vi avvecklar inget förrän vi ser utvecklingen, säger Carin Bringestedt.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11