CORONA. Den 11 augusti hade äldreomsorgen i Göteborg noll konstaterade smittade av covid-19. Foto: Michael Erhardsson

Just nu: Inga coronafall i äldreomsorgen i Göteborg

Äldreomsorgen i Göteborg har just nu inga personer med konstaterad coronasmitta. Men än så länge finns inga planer på att lätta på några skyddsåtgärder.

  • Publicerad 13:16, 13 aug 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Sedan i tisdags, 11 augusti, har äldreomsorgen i Göteborg inte haft några personer med konstaterad smitta av covid-19.

– Det är naturligtvis väldigt glädjande. Vi har sett en successiv minskning under hela sommaren, säger Carin Bringestedt, sektorchef för äldreomsorg i Centrum.

Den 11 maj var läget som värst. Då hade 277 personer konstaterad smitta inom stadens äldreomsorg. Sedan dess har besöksförbud, smittspårning och isolering blivit en del av vardagen inom äldreomsorgen.

Dödstalen på äldreboenden ökade med 20 procent

– Ju längre tiden går märker man av isoleringen bland alla våra äldre. Det finns en stor efterfrågan på att våra mötesplatser ska öppna igen och en del anhöriga har haft svårt med att de inte får besöka sina äldre förstås. Det är klart att det påverkat psykiskt i viss mån. Men nu har vi plexiglas på alla våra äldreboenden så det finns möjlighet att besöka, säger Carin Bringestedt.

En sommar bakom plexiglas

Nytt projekt ska motverka ensamhet bland äldre

Hon säger att äldreomsorgen inte var förberedd på situationen i mars och april, men att läget nu är annat.

– Efter det har vi gått från klarhet till klarhet, inte minst när det gäller tillgången på skyddsutrustning, säger Carin Bringestedt.

Kan ni sänka garden nu när läget blivit så mycket bättre?

– Absolut inte, vi kan inte ropa hej och slappna av. Augusti och september blir väldigt avgörande när folk som varit ute och rest kommer tillbaka efter semestern, skolorna öppnar och det blir trångt i kollektivtrafiken.

Specialistteam sätts in i hemtjänsten

Kan det bli aktuellt att lätta på några skyddsåtgärder?

– Nej, inte nu. Den siste augusti löper det nationella besöksförbudet på äldreboenden ut. Vi inväntar nya beslut då och väger in det i vår bedömning. Vi var väldigt snabba med att stänga äldreboendena i Göteborg den tolfte mars, två veckor innan Stockholm och flera veckor innan det nationella beslutet. Bara för man öppnar nationellt betyder det inte att vi kommer göra det i Göteborg. Vi avvecklar inget förrän vi ser utvecklingen, säger Carin Bringestedt.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00