USA Today är en av USA:s största tidningar med miljontals läsare varje dag. Häromveckan undersökte frilansjournalisten och kaffekonnesören Lauren Mowery å deras räkning något av det svenskaste vi har - fikat.

Efter ett besök i Stockholm gav hon sig av till västkusten och Alkemisten i Nya Kvillebäcken, där fem olika sorters java avsmakades.

Enligt kaféets ägare Kristian Hedborg tyckte Lauren Mowery det var spännande att han har nära samarbete med en egen kafferostare (som råkar vara en av Kristians bästa vänner). I artikeln nämner hon också att det göteborgska kaféet serverade kaffe från Nepal.

Men mest var hon kanske intresserad av den svenska fikakulturen. Det framgår också i artikeln där hon grundligt förklarar konceptet för sina amerikanska läsare.

– Det är intressant, som svensk har ju fikan alltid funnits där men för andra verkar det vara ett fascinerande fenomen, säger Kristian Hedborg.

Så vad är egentligen grejen med fika? Enligt Kristian handlar det om en paus från vardagen, en lite meditativ rutin där man kan koppla av eller koppla bort.

– Men det går ju att fika på olika sätt. Själv i lugn och ro, med vänner eller medan man jobbar.

Fast själv använder 25-åringen faktiskt knappt ordet fika.

– Gör du? Jaså... Jag säger oftast bara 'ta en kaffe'.

Läs mer om Alkemistens fina fik här!

Alkemisten och det svarta guldet