En dag på havet. Intresset för friluftsliv fortsätter att öka. Foto: Mostphotos

Kajaktrenden växer i Göteborg

Friluftstrenden fortsätter att vara het. För kajakuthyrarna vid kusten har sommaren varit intensiv. Nybörjarkurserna har varit fullbokade och under vackra dagar har alla kajaker hyrts ut.

  • Publicerad 06:30, 21 aug 2021

De flesta av våra kunder har ett friluftsintresse sedan tidigare.

Det började redan förra året, när pandemin var ett faktum. Göteborgarna satsade på hemester och började snegla åt havet. Kajakuthyrarna i skärgården fick bråda dagar.

– Vi hade en väsentlig ökning 2020. Den intensiteten har fortsatt även i år, säger Jan Månsson på Långedrags Kajakuthyrning.

Ett tiotal företag i Göteborgsområdet har havskajaker för uthyrning. Jan Månsson uppskattar att han, tillsammans med de övriga, kan erbjuda ett par hundra kajaker under en sommardag.

De senaste två säsongerna har trycket varit hårt under soliga dagar.

– Vi vet att när vi är fullbokade, ser det ungefär likadant ut hos de andra uthyrarna. Och den här sommaren har vädret till och med varit bättre än förra året, säger Jan Månsson.

Fullbokade kurser

Majoriteten av de övriga uthyrarna säger samma sak. Trycket på uthyrningen har varit särskilt stort under juli månad och de flesta kurser har varit fulltecknade.

– Men de flesta av våra kunder har ett friluftsintresse sedan tidigare. De kanske har vandrat i skogen eller paddlat kanadensare. Jag upplever inte att de är helt oerfarna, säger Jan Månsson.

Långedrags Kajakuthyrning bedriver ingen egen kursverksamhet men samarbetar med Martin Bjufors som erbjuder såväl grundläggande utbildning som mer avancerad paddlingsteknik. Även Martin har haft mycket att göra i sommar.

– Efterfrågan har ökat och kurserna blir fullbokade allt tidigare på säsongen. Den här sommaren har jag haft sju heldagskurser med deltagare från 18 till 70 år, berättar han.

Här kan du hyra havskajak:

Arc Adventure i Björlanda kile

Donsö havskajak, Donsö

Escape Outdoors, Önnered

Kajakbryggan, vid Trädgårdsföreningen

Kajkanten, Vrångö

Långedrags kajakuthyrning vid Hinsholmen

Point 65 Kayak Centre vid Lilla Bommen

Sea Kayak i Billdal

Styrsö kajak, Styrsö

Öbs Kajak & Vindsurf, Öckerö

Visa merVisa mindre

Vi är GBG