Låda. För den som vill köpa mycket mat på kalaset kan en egen matlåda hålla kostnaderna nere. Foto: Mostphotos

Kalaset satsar mot sopor

Sommaren 2016 hämtade kommunen in hela 21 ton sopor under Kulturkalasets fem dagar, men i år hoppas arrangören på bättring genom en ny satsning som ska hålla nere mängden avfall.

  • Publicerad 18:30, 7 aug 2017

I Kulturkalasets nya satsning mot avfall ingår det att alla som säljer mat på kalaset måste erbjuda rabatt till den som har egen matlåda med sig.

Vill stoppa engångsförpackningar

Dessutom kommer Kulturkalasets 150 volontärer få en matlåda och en vattenflaska att återanvända, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stad.

Sedan två år tillbaka får inget vatten som säljs eller serveras på kalaset vara buteljerat utan det måste komma från kranen och sju dricksvattenfontäner sätts upp för att komplettera de elva som redan finns på Kulturkalasets område.

Det här innebär inte bara mindre sopor utan blir en vinst för miljön på flera sätt. Enligt pressmeddelandet ger en liter buteljerat vatten över 300 gånger mer koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Bajsbasket för barnen

För att barnen ska få lära sig mer om miljön kommer Göteborgs stad också anordna aktiviteten bajsbasket. Det är förvaltningen Kretslopp och vatten som ska lära barnen vilket skräp som hör hemma i toaletten och vilket som ska slängas i papperskorg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG