GNAGRE. En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad. Foto: Sven H Svensson

Kalassommar för råttorna i Göteborg

Många göteborgare har vittnat om allt fler råttor på stan under sommaren. Anticimex ser ingen statistisk ökning av antalet insatser jämfört med förra sommaren men bekräftar att sommarens nedskräpning lett till ökade svårlösta problem.

  • Publicerad 16:30, 24 aug 2018

Under perioden maj-augusti utförde Anticimex cirka 3500 insatser mot råttor i Göteborg. Under samma period förra året var siffrorna ungefär samma.

– Däremot har jobben i många fall blivit större. Det är till exempel vanligare och vanligare att man på till exempel flerfamiljhusområden har stora problem med råttor som är svårare att lösa på grund av att det till stor del handlar om tillgången till mat. Folk som inte slänger sopor på rätt ställe, fågelmatning, solrosfröer som man tuggar och spottar ut, säger Håkan Rystrand på Anticimex i Göteborg.

Sommarens varma väder har påverkat råttorna indirekt. När vi människor har varit mer ute har också nedskräpningen ökat.

– Då blir det en del avfall – kanske någon bit bröd eller en pizzabit i parken. Blir det mer mat och skräp blir det också mer synliga råttor, säger Håkan Rystrand.

Alla byggprojekt i staden är en annan förklaring till att råttorna blivit mer synliga.

– Byggprojekten skrämmer upp råttorna ovan mark. Ovan mark hittar de mer mat och kan sedan föröka sig snabbt. Man brukar säga att ett råttpar kan ge upphov till 800–1000 nya individer på ett år, säger Håkan Rystrand.

När Anticimex bekämpar råttor handlar det numera till största del om förebyggande arbeten. Men också fällor, som exempelvis avloppsfällor.

– Avloppsfällorna har man i brunnar och rör. De känner av när det kommer råttor och skickar då 14 trubbiga spjut. Det går väldigt fort. Sedan spolas råttorna med vattnet på samma sätt som om de hade dött naturligt.

Ovan mark finns också cirka 1500 så kallade Smartbox på olika platser i Göteborg.

– Råttor eller möss går in i boxen. Förenklat kan man säga att de får en strömstöt så de dör. Sedan åker dom upp i en hiss och sedan ner i en hink. När hinken är full eller när det är dags att byta batteri så får vi ett sms eller ett mejl, säger Håkan Rystrand.

Vad kan man som privatperson göra för att undvika råttor?

– Det beror lite på hur man bor. Men komposten är ett vanligt ställe. Men nu under sensommaren är fallfrukten också jätteviktigt. Det är mat för råttorna. Sedan som tidigare nämnt med fågelmatning och även sopsortering – det finns dem som inte slänger sina sopor på rätt plats. Uteplatsen är också viktig att hålla ordning på. Det är bra att ta en runda runt sitt hus och se om man hittar några håligheter i marken. Då kan det vara råttor som troligtvis tagit sig in genom något trasigt avloppsrör utmed fasaden, säger Håkan Rystrand.

Fakta om råttor

Brunråttan (Rattus norvegicus) blir mellan 20–30 cm lång, utan svans. Svansen är cirka 15–23 cm lång. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ungarna är könsmogna redan vid 2–4 månaders ålder, vilket innebär att råttorna kan föröka sig mycket snabbt. Ett råttpar kan därför ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Källa: Anticimex

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00