GNAGRE. En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad. Foto: Sven H Svensson

Kalassommar för råttorna i Göteborg

Många göteborgare har vittnat om allt fler råttor på stan under sommaren. Anticimex ser ingen statistisk ökning av antalet insatser jämfört med förra sommaren men bekräftar att sommarens nedskräpning lett till ökade svårlösta problem.

  • Publicerad 16:30, 24 aug 2018

Under perioden maj-augusti utförde Anticimex cirka 3500 insatser mot råttor i Göteborg. Under samma period förra året var siffrorna ungefär samma.

– Däremot har jobben i många fall blivit större. Det är till exempel vanligare och vanligare att man på till exempel flerfamiljhusområden har stora problem med råttor som är svårare att lösa på grund av att det till stor del handlar om tillgången till mat. Folk som inte slänger sopor på rätt ställe, fågelmatning, solrosfröer som man tuggar och spottar ut, säger Håkan Rystrand på Anticimex i Göteborg.

Sommarens varma väder har påverkat råttorna indirekt. När vi människor har varit mer ute har också nedskräpningen ökat.

– Då blir det en del avfall – kanske någon bit bröd eller en pizzabit i parken. Blir det mer mat och skräp blir det också mer synliga råttor, säger Håkan Rystrand.

Alla byggprojekt i staden är en annan förklaring till att råttorna blivit mer synliga.

– Byggprojekten skrämmer upp råttorna ovan mark. Ovan mark hittar de mer mat och kan sedan föröka sig snabbt. Man brukar säga att ett råttpar kan ge upphov till 800–1000 nya individer på ett år, säger Håkan Rystrand.

När Anticimex bekämpar råttor handlar det numera till största del om förebyggande arbeten. Men också fällor, som exempelvis avloppsfällor.

– Avloppsfällorna har man i brunnar och rör. De känner av när det kommer råttor och skickar då 14 trubbiga spjut. Det går väldigt fort. Sedan spolas råttorna med vattnet på samma sätt som om de hade dött naturligt.

Ovan mark finns också cirka 1500 så kallade Smartbox på olika platser i Göteborg.

– Råttor eller möss går in i boxen. Förenklat kan man säga att de får en strömstöt så de dör. Sedan åker dom upp i en hiss och sedan ner i en hink. När hinken är full eller när det är dags att byta batteri så får vi ett sms eller ett mejl, säger Håkan Rystrand.

Vad kan man som privatperson göra för att undvika råttor?

– Det beror lite på hur man bor. Men komposten är ett vanligt ställe. Men nu under sensommaren är fallfrukten också jätteviktigt. Det är mat för råttorna. Sedan som tidigare nämnt med fågelmatning och även sopsortering – det finns dem som inte slänger sina sopor på rätt plats. Uteplatsen är också viktig att hålla ordning på. Det är bra att ta en runda runt sitt hus och se om man hittar några håligheter i marken. Då kan det vara råttor som troligtvis tagit sig in genom något trasigt avloppsrör utmed fasaden, säger Håkan Rystrand.

Fakta om råttor

Brunråttan (Rattus norvegicus) blir mellan 20–30 cm lång, utan svans. Svansen är cirka 15–23 cm lång. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ungarna är könsmogna redan vid 2–4 månaders ålder, vilket innebär att råttorna kan föröka sig mycket snabbt. Ett råttpar kan därför ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Källa: Anticimex

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40