Utredning pågår. Torslandabomben anses vara "polisiärt uppklarat" – ändå har ingen ställts till svars sedan dådet 2015. Foto: Markus Andersson (arkiv)

Kalla fall-grupp tar sig an bilbomben i Torslanda

2015 dog en fyraåring flicka och tre män när bilen de färdades i exploderade i Torslanda. Trots ett omfattande utredningsarbete har ingen kunnat ställa till svars för gärningen. Nu ska polisens Kalla fall-grupp ta sig an utredningen rapporterar Göteborgs-Posten.

  • Publicerad 16:05, 30 aug 2022

Polisen tror sig veta vilka som låg bakom bilbomben i Torslanda som dödade fyra personer – varav en fyraåring flicka – en junidag 2015. Sedan dess har en omfattande förundersökning pågått och flera personer suttit frihetsberövade misstänkta för inblandning i dådet.

Trots ansträngningarna har ansvarig åklagare inte kunnat ställa någon person inför rätta.

– Vi anser att det är polisiärt uppklarat, men vi har inte tillräckligt med bevisning för att åtala dem, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till Göteborgs-Posten.

Utredning pågår fortfarande och numera arbetar även polisens Kalla fall-grupp med den, rapporterar GP.

I praktiken handlar det om att två utredare som varit med och utrett Torslandabomben sedan start, sedan en tid tillbaka jobbar med kalla fall.

– Tekniken har förfinats. Det är vissa saker man kan göra nu som man inte kunde göra för sju år sedan, säger Stina Lundqvist, till GP.

Tros vara kopplat till gängkonflikt

Det var under eftermiddagen den 12 juni 2015 som en personbil plötsligt exploderade under färd vid Torslandarondellen.

I bilen satt fyraåringen, hennes pappa och två andra män som var på väg hem efter en fisketur.

De tre männen avled av explosionen, medan fyraåringen fördes till sjukhus med allvarliga skador. Hennes liv gick inte att rädda.

Polisens teori är att attentatet var riktad mot en av männen som färdades i bilen. Den avlidne mannen tros ha haft kopplingar till gängmiljön i Göteborg.

Kalla fall

Ett kallt fall är "ett ouppklarat fall av dödligt våld" förklarar polisen på sin hemsida. Eftersom det inte finns någon preskriptionstid på mord eller dråp så kan inte den typen av polisutredningar läggas ner.

Så fort utredarna får någon ny information i ärendet – nya iakttagelser från allmänheten eller framsteg inom det kriminaltekniska området – kan fallet plockas upp igen med förhoppningen att lösa brottet.

Källa: Polisen.se

Visa merVisa mindre

Vi är GBG