Foto: Markus Andersson

Kamel - på väg att bli en storsäljare i Gamlestan

Tröttnat på de vanliga ingredienserna i höstgrytan? På Moussas orientlivs i Gamlestan kan man vidga repertoaren med – kamelprodukter.

  • Publicerad 13:04, 10 nov 2016

Det har blivit en hälsotrend. Snart kommer det en energidryck baserad på kamelmjölk.

Det vaggande ökendjuret verkar helt klart vara på modet i stora delar av Göteborg. Till affären som ligger ett stenkast från Bellevue marknad vallfärdar göteborgare för att köpa råvaror och ingredienser som vanliga matkedjor inte har i sortimentet. Ett exempel är just kamelkött och kamelfett.

– Fettet från puckeln säljer vi jättemycket av. Jag tror att man lägger fettet i grytan för att få mer smak. Man kan väl säga att man äter kamel i hela Afrika och en del i Mellanöstern. Sedan finns det ju förstås kunder som bara vill testa något nytt, säger Khodor Tillo.

Köttet importeras från Australien och flygs via Dubai och Stockholm innan det hämtas ner till Göteborg med biltransport. Kostnaden är därför 170 kronor kilot, att jämföra med entrecoten som säljs för blygsamma 100. Själv har han bara testat att tillaga råvaran en gång. Då malde han ner köttet, blandade det med kryddor och grillade det på spett.

– Det smakade som en blandning av nöt- och viltkött. Det var gott, säger Khodor.

Monir Moradi, som en gång i tiden drev en cateringfirma i Göteborg, är en hejare på kamelgryta. Foto: Markus Andersson

Kamel del av en hälsotrend

Monir Moradi, som en gång i tiden drev en cateringfirma i Göteborg och som nu står framför den långa charken i väntan på sin tur, har ätit kamel många gånger.

– Det är jättegott. Jag kommer från Iran och där är det en tradition. Dessutom är det bra för kolesterolen, diabetes och rygg och ben, hävdar Monir.

Och – sant eller falskt – kamelprodukterna har uppenbarligen ett rykte om sig att göra underverk med kroppen. Inom ett par veckor hoppas Khodor Tillo att hans orientlivs ska ha kamelmjölk att erbjuda sina kunder.

– Det har blivit en hälsotrend. Enligt tillverkaren av kamelmjölken ska det hjälpa både mot autism och laktosintolerans. Snart kommer det även energidryck baserat på mjölken.

Det finns även smör, yoghurt och fetaost gjorda på just kamelmjölk, men de har Khodor valt att inte ta in i sortimentet. Istället finns en uppsjö olika nötter, oliver, juicer och grönsaker på de fyllda hyllorna i butiken. De flesta kunderna har rötter i forna Jugoslavien, Mellanöstern och Afrika.

– Vi satsar på att ha ett brett utbud av världens mat. Kunderna vill helt enkelt ha det som de känner igen från sina hemländer.

Khodor Tillo på Moussas Orientlivs i Gamlestan. Foto: Markus Andersson

Monir Moradis kamelköttgryta för två

Du behöver:

250 gr kamelkött i små bitar

2 rivna lökar

2 potatisar

2 msk tomatpuré

1 kryddmått gurkmeja

svartpeppar

salt

2 liter vatten

1 dl rapsolja

persilja

Gör så här:

Riv och stek löken i oljan. Blanda ner köttet, kryddorna och tomatpurén och stek hastigt. Tillsätt vattnet. Låt koka på låg värme med lock i två timmar. Skiva potatisen och lägg över köttet. Låt puttra tills potatisen blivit mjuk. Hacka och strö över persiljan. Servera med bröd eller ris.

Visa merVisa mindre

Foto: Markus Andersson

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11