I över ett års tid har den juridiska striden om Römosseskolan pågått.

Efter en granskning av Föreningen Framtidsskolan i Göteborg beslutade Skolinspektionen i oktober förra året att återkalla huvudmannen godkännande att bedriva skolverksamhet.

Beslutet motiverades med att fyra av de fem dåvarande styrelsemedlemmarna i Föreningen Framtidsskolan inte var lämpliga att bedriva skolverksamhet.

Detta överklagades av föreningen och målet togs upp i Förvaltningsdomstolen.

I januari i år kom domen och det stod klart att rätten upphävde Skolinspektionens beslut. Skolorna skulle få drivas vidare.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/eleverna-firade-nya-beskedet-om-romosseskolan/repvaA!Nclk1vGh8ZXJ2P9uLpdVZw/

Men den juridiska processen var inte klar där.

Drar tillbaka tillståndet

Domen överklagades och under torsdagen meddelade Kammarrätten sin bedömning.

Rätten skriver i domen att bristerna hos huvudmannen "är av sådan art att den inte kunnat läkas". Kammarrätten går alltså på samma linje som Skolinspektionen och fastställer myndighetens beslut om att stänga skolan. Dock skriver man i domen att föreningen har höstterminen på sig att avveckla verksamheten.

Grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) är nöjd med domen.

– Det är ett viktigt dombeslut. Det ger råg i ryggen för andra kommuner, och vår egen, att våga driva fall vidare. Väldfärdsbrotten har ökat och domen visar att det finns vägar för kommunen att ta, säger han under en pressträff.

Axel Darvik säger även att det finns en plan för att ta emot eleverna till andra skolor. Särskilt viktig blir situationen för eleverna i årskurs 9 som vid årsskiftet bara har ett halvår kvar i grundskolan.

– Vi beredda att göra vissa special lösningar för att hålla i hop klasser och liknande.

Även den här domen kan överklagas. Då till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.