Kampen för Kortedala bibliotek fortsätter

Gruppen Rädda Kortedala bibliotek ger inte upp kampen. Med 4 200 namn på protestlistan mot nedskärningarna kräver de nu svar från politikerna.

  • Publicerad 14:29, 27 nov 2018

– Vi har hållit på sedan årsskiftet och kämpat för biblioteket. Sedan oktober har de minskat på personalen och öppettiderna och dragit ner på verksamhet som sagoläsning. Det är mycket sämre nu, säger Håkan Lundqvist i gruppen Rädda Kortedala bibliotek.

Läs mer: Hoppet lever för Kortedala Bibliotek

På tisdagen samlades omkring 70 personer från gruppen för att kräva svar och en rimlig motiveringen till nedskärningarna från stadsdelsnämndens politiker.

–  Vi har gjort de här satsningarna och prioriteringarna. Det nya Värdslitteraturhuset invigs snart och delvis utifrån det, har vi gjort anpassningar och fått in alltihop i budgeten. Kulturhuset i Bergsjön har också börjat byggas med en liten biblioteksfilial. Summa summarum blir utbudet bättre för medborgarna, säger Özgur Tasbas, ordförande (politisk vilde) i SDN Östra Göteborg.

Men gruppen Rädda Kortedala bibliotek håller inte helt med utan menar att man tar bort en viktig mötesplats i området samtidigt som man uppmanar till nya mötesplatser genom en medborgarbudget på 400 000 kronor.

–  Man drar ner på en bra mötesplats som finns. Inga förslag man kan rösta på handlar om biblioteket och då var det ändå 13 förslag om det. Kortedala torg blir som ett stort hål, det finns inte ens ett café kvar i dag, säger Håkan Lundqvist.

Läs mer: Medborgarjury röstar fram nya mötesplatser i Östra Göteborg

Gruppen är oroliga att exempelvis spårkcafé och läxhjälp kommer att försvinna?

– Den verksamheten ska fortgå, det är inte med i bibliotekets egna budget utan mycket som sker där drivs av krafter utifrån. Vi ska ytoptimera och då kan man göra mycket mer. Det har vi sett på biblioteket 300 kvadratmeter där man har 20 gånger fler besökare och det är bara en femtedel så stort, säger Özgur Tasbas.

Öppettiderna och personalen har också minskat?

– Öppettiderna ändrades eftersom personalen minskade. Det är flest besökare på vardagar mellan klockan 15 och 18. Sen får man utvärdera och se hur besöksmönstren förändras.

Vad hoppas ni på i gruppen Rädda Kortedala bibliotek?

– Vi kräver att budgeten, personalstyrkan och öppettiderna återställs. Ungdomarna kommer inte åka till Gamlestaden. De är trygga i Kortedala och det blir en helt annan grej att åka iväg någon annanstans, säger Håkan Lundqvist.


 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11