"Ja för fan! Vi håller på för fullt", säger biexperten Anders Ridderström om kampen för vildbinas överlevnad i Göteborg. Foto: Most Photos/Privat

Kampen för vildbina i Göteborg fortsätter

Bostadsbristen i Göteborg gäller även för vildbina. Situationen för de små trädgårdsmästarna är allvarlig, men stora löften har utlovats i kampen för deras överlevnad. Göteborg Direkt följer upp hur de gick för de storslagna planerna.

  • Publicerad 12:11, 15 jul 2020

Biexperten Anders Ridderström, ansvarig gör ängsgruppen i Naturskyddsföreningen i Göteborg. Foto: Privat

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om den allvarliga situationen för vildbina i Sverige, där en tredjedel av Sveriges 270 vilda biarter finns med på den nationella rödlistan över hotade arter. Då pratade tidningen med Naturskyddsföreningen i Göteborg om vilka insatser som planeras för att rädda stadens minsta trädgårdsmästare.

De vill göra Göteborg mer vildvuxet

Det pratades då storslagna planer att göra Göteborg mer insektsvänligt. Bland annat fördes diskussioner med Botaniska, Slottsskogen och olika bostadsbolag om att få göra om deras mark till blommande ängar.

Vi ringer igen, denna gång till biexperten Anders Ridderström, ansvarig för ängsgruppen i Naturskyddsföreningen i Göteborg, för att se hur det gick med initiativen.

Flera tusen kvadratmeter ny blomsteräng

– Ja för fan! Vi håller på för fullt. Flera tusen kvadratmeter i Slottsskogen och Botaniska håller just nu på att göras om till ängar. Det kommer ta några år innan det blir en blomstrande sommaräng, men vi hjälper den på traven, säger han.

Och hur går det med att få med bostadsbolagen till att bli bivänliga?

– Det går bra! Jag har varit på fyra-fem ställen i olika bostadsområden och pratat. De kommunala bostadsbolagen är på tå, men man måste jobba ännu mer för bina.

Förra året pratades det om att Göteborgs stad saknade en aktiv plan för bina. Har attityden ändrats?

Vad Göteborgs stad gör räcker inte. De måste göra massor! Och framförallt, avstå från att göra massor!

Anders Ridderström berättar att Göteborgs stad borde sluta klippa grönskan vid vägkanter och efter cykelbanor.

– När de slår med roterande klippare blir det grönt mos som lägger sig över de asfaltskanter som hade kunnat blomma och hjälpa vildbina. Slå med slåtterbalk i stället!

Han vill även att staden ska börja avstå från att skapa kortklippta gräsmattor, som han jämför med en steril öken.

– Gräsmattor är ofta artfattigare än självaste öknen och det är arter som blommor och örter som vildbina behöver för att överleva och reproducera sig. Det och boplatser, säger han.

Och hur ser situationen ut för vildbina?

– Den är allvarlig. Somliga arter får man leta med ljus och lykta för att hitta. Man kan inte veta hur lång tid de har på sig, men varje åtgärd för att skydda dem är guld värd, säger Anders Ridderström.

Vad kan man göra som privatperson?

– Man kan till exempel stänga av gräsklipparen så att en del av gräsmattan kan få växa till en äng, både för igelkottarnas och binas skull. Naturskyddsföreningen håller i kurser i hur man skapar ängar så vem som helst kan lära sig, säger Anders Ridderström.

De skapar ett mer vildvuxet Göteborg

Varför är vildbin viktiga?

Ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem. Men våra vilda trädgårdsmästare är hotade.*

Källa: Naturskyddsföreningen

Experten: Så hjälper du vildbina

Biexperten Anders Ridderström, ansvarig för ängsgruppen i Naturskyddsföreningen i Göteborg, ger sina bästa tips på hur du kan hjälpa vildbina.

1. Låt en del av din gräsmatta bara växa. Dra in tråden till din robotgräsklippare, så han inte äter upp den blivande ängen. 

2. Gör eller köp ett vildbihotell. Sätt upp det på en södervägg och njut av bin som inte sticks. har du bär och/eller frukt i din trädgård blir det dessutom mer av den varan. 

3. Meddela Naturskyddsföreningen att du har satt upp ett vildbihotell så får du en påse ängsfrö att så i öppen jord. 

4. Har du ork och kraft så gräver du bort en decimeter av gräsmattan och sår ängsfrö där.

5. Njuuut av den växande biologiska mångfalden, både i form av blommor, bin och fjärilar på din tomt.


 

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40