Ny ändhållplats. Västtrafiks kommande förändringar innebär att direktbussen från Backatorp och Åketorp till centrum försvinner. Foto: Tommy Alvén

Kampen om buss 18 fortsätter

Förändringar på busslinje 18 har fått boende i Backa att ta upp kampen mot Västtrafik. Efter ett möte med politiker är känslan försiktigt positiv. ”De lyssnade”, säger en boende.

  • Publicerad 05:32, 25 sep 2020

Vi kom fram till att vi ska ha fortsatta möten tillsammans.

Blerta Hoti (S), kommunal- och trafikoppositionsråd sedan 2019. Foto: Pressbild

Bakgrunden till protesterna är att busstrafiken mellan Backatorp och Åketorp på Hisingen kommer att förändras i december i år i samband med att Västtrafik går över till Trafikplan 2021.

Det innebär bland annat att direktbussarna till centrum försvinner vilket förargar boende i området som får ökad restid och fler byten på vad de anser vara otrygga platser.

Sossarnas önskning: Snabblinje till kultur och krogliv

I skrivande stund har uppropet – Stoppa försämringarna av busstrafiken i Backa – 775 namnunderskrifter.

För att uppmärksamma problemen ytterligare arrangerades dessutom ett möte mellan boende, skola, idrottsföreningar i området och politiker från såväl kommunen som representanter från Västtrafiks styrelse.

– Vi var ett trettiotal personer och pratade och ställde frågor till politikerna. De lyssnade och informerade om de tänkta förändringarna, säger Kajsa Sundin Höglund, en av mötesdeltagarna.

Hoppas på bättre medborgardialog

Missnöjet handlar dessutom om att förändringar har planerats utan en dialog med de boende. Något som Blerta Hoti (S) kommunalråd med ansvar för trafikfrågor har förståelse för.

– Det är beklämmande att man inte tagit in Backabornas inspel i ett tidigare skede. Det är olyckligt att Göteborgs vidsträckta arbetarklassområden tvingas till nedskurna turer ovan på högern prishöjningar på kollektivtrafiken, säger hon.

För att ta frågan vidare har Blerta Hoti skickat in en förfrågan till trafiknämnden om vilka möjligheter det finns för Västtrafik att förändra trafikplaneringen i Backatorp på det sätt som de boende i Backatorp efterfrågar.

Känslan efter mötet var försiktigt hoppfull.

– Vi kom fram till att vi ska ha fortsatta möten tillsammans. Bara det var positivt. De lyssnade på våra argument, säger Kajsa Sundin Höglund.

Mer om mötet:

21 september 2020, Backatorp, träffade representanter från Brf Båtsmannen, Matrosen och Smedensberg, Backatorps samfällighet, Backatorpsskolan, Backatorps IF representanter från Västtrafik Per Tenggren (S) vice ordförande, Blerta Hoti (S) kommunalråd ansvarig för trafikfrågor och Jesper Hallén (S), stadssekreterare Göteborgs stad.

Västtrafiks planerade förändringar i busstrafiken i Backa

Linje 18 – Sträckan kortas från nuvarnade ändhållplatsen Skälltorpsvägen till Körkarlens gata.

Linje 47– Sträckan kortas från nuvarnade ändhållplats Åketorp (som på vägen passerar Skälltorpsvägen) till Körkarlens gata.

Linje 44 – Ny buss kör mellan Körkarlens gata och Tuve (Hinnebäcksgatan) via Backatorp/Skälltorpsvägen, som ersätter dagens linje 18 och 47 på nämnda sträckor. Linjen kommer att köra med en 30-minuterstrafik måndag till söndag som grund och under rusningstid på vardagar får den 15-minuterstrafik.

Kvällstid, efter klockan 19:00 kör linjen endast mellan Körkarlens gata och Skälltorpsvägen via Backatorp. Idag finns det 10-minuterstrafik i Backatorp under morgonrusningen och 20-minuterstrafik som bas med en förtätning till 15-minuterstrafik under eftermiddagsrusningen.

Källa: Västtrafik

De boendes alterntiva förslag:

Ett förslag är att buss 18 börjar från Skälltorpsvägen avslutas vid Hjalmar Brantingsplatsen för att avlasta Brunnsparken.

Från Backatorps sida krävs att om buss 44 införs skall den gå till Hjalmar Brantingsplatsen (fd Backaplan). Avlastar 18- och 19-bussarna, säkrar skolresorna och otryggheten vid Körkarlen (speciellt kvällar och nätter) samt endast ett byte för att nå centrum och de flesta arbetsplatser.

Buss 311 från Kungälv bör stanna vid Körkarlens gata. Blir ett snabbspår till centrum som avlastar busstrafik mellan Körkarlens gata och Hjalmar Brantingsplatsen.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11