Kampen som knyter nya band mellan hyresgästerna

På lördag hålls en demonstration mot de hyreshöjningar som planeras efter omfattande renoveringar av lägenheterna på Långströmsgatan. I konfliktens kölvatten har nya vänskapsband knutits mellan både grannar och stadsdelar.

  • Publicerad 06:00, 11 jan 2017

Det är sammanslutningen Stå upp för Långströmsgatan som står bakom demonstrationen. Dess paroll, "alla ska kunna bo kvar", känns igen från föreningen med samma namn. Alla ska kunna bo kvar har sina rötter i högsbobaserade nätverket Pennygångens framtid (senast uppmärksammade på grund av "Satans fastigheter") och fokuserar på frågan om miljonprogrammens upprustning och påföljande hyreshöjningar.

– Vi har fått jättemycket stöttning från Pennygången. Ibland känns det som vi jobbar i motvind och då är det skönt att ventilera med någon som varit med om samma sak, säger Tiina Svensson, en av arrangörerna bakom lördagens demonstration.

Läs mer: Chockhöjning av hyran hotar Långströmsgatan

Nya relationer har vuxit fram även grannarna emellan. Förra helgen spenderade Tiina Svensson och andra boende i området med att tillverka demonstrationsplakat. Hon berättar om en äldre man som kom förbi med en slant till kaffekassan. "Jag kan inte göra så mycket, men här är i alla fall något" sa han och sträckte fram ett kuvert.

– Sedan fick vi en kram och så berömde han vårt arbete. Jag blev tårögd och kände verkligen att vi inte kämpar förgäves, säger Tiina.

Samtidigt är flera grannar enligt Tiina Svensson rädda för konsekvenserna om de sätter sig på tvären, speciellt de som har rivningskontrakt. Innan jul fick många av dem en lapp i brevlådan där fastighetsägaren Balder förklarade att de måste lämna sina lägenheter under årets första kvartal.

– Människor har gått med på rivningskontrakt på grund av bostadsbristen, de tänker 'jag tar det så länge'. Men efter flera år har de fortfarande inte fått något annat, samtidigt som de börjat trivas här i området, säger Tiina Svensson.

Lördagens demonstration handlar därför också om att rivningskontrakten ska ska omvandlas till förstahandsditon.

Även Balder säger sig arbeta för att alla ska kunna bo kvar, bland annat med hänvisning till att hyresgästerna själva kan välja nivå på renoveringen.

– Fast det skiljer bara ungefär 700 kronor mellan det minsta och största paketet, säger Tiina Svensson. Det blir en betydande höjning oavsett tillval.

Balder menar också att husen var nedgångna redan när de tog över. Därför, och eftersom de vill vara "en långsiktig fastighetsägare", behövs en omfattande renovering.

– De visste väl vad de köpte? Och jag hoppas också de tänker långsiktigt, men det får vara på rimliga nivåer. De flesta vill bara ha det underhåll man betalat hyra för i alla år, inte dubbla kylskåp och parkettgolv i köket, säger Tiina Svensson.

Hon hoppas på minst ett femtiotal deltagare under lördagens demonstration.

– Personer med lägre inkomster måste också ha någonstans att bo. Även om det går åt skogen här har vi gjort vad vi kan och kämpat in i det sista. Har man åtminstone försökt kan man förlora med stolthet.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57