Jesper Jakobsson från Göteborg är en av finalisterna som tävlar om titeln "Årets Kock 2020" Foto: Pressbild

Kampsportskocken från Göteborg redo för mästerskap

Jesper Jakobsson från Göteborg är van vid att tävla framför publik, då han tränat i judo i 16 år. Men nu ska han förflytta sig från ringen till tävlingsköket. Han är nämligen en av finalisterna i Årets Kock.

  • Publicerad 13:35, 11 sep 2020

Jag kommer att satsa på höga smaker och att krossa de andra.

Jesper Jakobsson, kock på restaurangen Bhoga i Göteborg. Foto: Pressbild

Tävlingsmomentet är inte okänt för Jesper Jakobsson, som tränat judo i över halva sitt liv. Något som härdat honom inför stressen som kan uppkomma i ett restaurangkök.

– Judon har hjälpt mig med nerverna. Man stressar inte upp sig på samma sätt och restaurangbranschen kräver att man håller lugnet när man jobbar med vassa och varma föremål, säger Jesper Jakobsson, kock på restaurangen Bhoga i Göteborg. 

Nu ska han, tillsammans med åtta andra finalister, testa nerverna genom att tävla om titeln “Årets Kock 2020” i det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning den 17 september. 

Hur känns det inför finalen?

– Jag är inte lika lugn som jag var inför kvalet för nu har vi mindre tid för att förbereda oss. Nu är det mer press med tanke på att det är ett nytt moment så pass nära tävlingen. Men det kommer också bli kul!

Hur förbereder du dig?

– Jag tränar, testar och smakar såklart i köket för att få till riktigt bra rätter. Det har varit mycket kök och lite solljus i sommar. Också såklart judoträning, det är superviktigt att göra sig av med energi för att få energi. 

Har du något ess i rockärmen?

– Mitt ess är att jag inte stressar upp mig. Mat ska inte stressas fram. Sen tycker jag att man ska vara glad när man lagar mat, då blir även maten glad! 

Vad ska du satsa på i finalen?

– Jag kommer att satsa på höga smaker och att krossa de andra.

Vad är din favoritmat?

– Pasta Bolognese. Det hade jag kunnat leva på.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11