Jesper Jakobsson från Göteborg är en av finalisterna som tävlar om titeln "Årets Kock 2020" Foto: Pressbild

Kampsportskocken från Göteborg redo för mästerskap

Jesper Jakobsson från Göteborg är van vid att tävla framför publik, då han tränat i judo i 16 år. Men nu ska han förflytta sig från ringen till tävlingsköket. Han är nämligen en av finalisterna i Årets Kock.

  • Publicerad 13:35, 11 sep 2020

Jag kommer att satsa på höga smaker och att krossa de andra.

Jesper Jakobsson, kock på restaurangen Bhoga i Göteborg. Foto: Pressbild

Tävlingsmomentet är inte okänt för Jesper Jakobsson, som tränat judo i över halva sitt liv. Något som härdat honom inför stressen som kan uppkomma i ett restaurangkök.

– Judon har hjälpt mig med nerverna. Man stressar inte upp sig på samma sätt och restaurangbranschen kräver att man håller lugnet när man jobbar med vassa och varma föremål, säger Jesper Jakobsson, kock på restaurangen Bhoga i Göteborg. 

Nu ska han, tillsammans med åtta andra finalister, testa nerverna genom att tävla om titeln “Årets Kock 2020” i det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning den 17 september. 

Hur känns det inför finalen?

– Jag är inte lika lugn som jag var inför kvalet för nu har vi mindre tid för att förbereda oss. Nu är det mer press med tanke på att det är ett nytt moment så pass nära tävlingen. Men det kommer också bli kul!

Hur förbereder du dig?

– Jag tränar, testar och smakar såklart i köket för att få till riktigt bra rätter. Det har varit mycket kök och lite solljus i sommar. Också såklart judoträning, det är superviktigt att göra sig av med energi för att få energi. 

Har du något ess i rockärmen?

– Mitt ess är att jag inte stressar upp mig. Mat ska inte stressas fram. Sen tycker jag att man ska vara glad när man lagar mat, då blir även maten glad! 

Vad ska du satsa på i finalen?

– Jag kommer att satsa på höga smaker och att krossa de andra.

Vad är din favoritmat?

– Pasta Bolognese. Det hade jag kunnat leva på.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00