Utseendefixering. "Entrébyggnaden ska till form, storlek och detaljutformning inordnas väl på platsen", skriver Stadsbyggnadskontoret. Foto: Semrén och Månsson/Göteborgs stad

Känsligt med utseendet när Bio Göta bygger ut

Den anrika biografen Göta ska växa ut över gatstenarna på framsidan. Planprocessen har tagit ovanligt lång tid på grund av de utseendekrav som ställs på ett bygge vid Avenyns krona.

  • Publicerad 09:00, 19 maj 2017

Det är Wallenstam som äger huset där Bio Göta ligger. Fastighetsjätten har köpt ungefär 135 kvadratmeter av den kommunala marken utanför för att expandera med någon typ av restaurangverksamhet.

Planerna klubbades av byggnadsnämnden förra året, men en närboende överklagade med hänvisning till att byggplaner på en så viktig plats bör behandlas av kommunfullmäktige. Domstolen höll med och upphävde beslutet, men förra veckan blev det så tummen upp även hos fullmäktige.

Måste vara snyggt och passa in

I planunderlaget pekar man på hur viktigt det är att "Götaplatsens karaktär både värnas och utvecklas."

– Läget ställer oerhörda krav på gestaltningen. Vi vill inte se en enklare paviljong utan en riktig tillbyggnad, säger Madelene Seberbrink på Stadsbyggnadskontoret.

Förberedelserna för det omtalade vattenspelet på Götaplatsen pågick ungefär samtidigt som de kring Bio Götas utbyggnad. Det efterföljande debaclet ska därmed inte ha påverkat arbetet med biografen på något vis.

Även träden framför biografen ska skyddas. Det rör sig om lindar som sannolikt är runt hundra år gamla, och när man börjar gräva i gatan ska särskild hänsyn tas till deras rotsystem.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG