Kaosartad picknick blir sommarteater i Biskop

Picknick är en sommarteater skapad av ungdomar från Västra Hisingen. Med en prickig husvagn drar de iväg på turné. Scenen är gräset på innergårdarna i Biskopsgården.

  • Publicerad 09:47, 4 jul 2019

"Välkomna! Welcome! Sodowow! Khosh amaden!"

På Dimvädersgatans gröna gård i Biskopsgården hälsas den förväntansfulla publiken välkommen till sommarteatern – Picknick.

En föreställning som är skapad av ungdomar från Hisingen. Under två veckor har de repat intensivt. I måndags var det premiär.

– De har kommit på handlingen helt själva. De är jätteduktiga, när vi började kände de inte varandra, säger Anna Leyman som tillsammans med Åsa Janson driver Meeting Plays som håller i teaterprojektet.

Toner från marimba

Ur den prickiga husvagnen kommer tre figurer med stora masker, en picknickfilt och en gräddtårta.

De ska bli kalas i gräset men allt går inte riktigt som planerat. Tårtstöld och regn riskerar att förstöra festen.

Skratt och glädjetjut visar att publiken - som främst är barn från förskolorna i närheten - älskar det.

Hela föreställningen ackompanjeras av två ungdomar. Med trummor, elektriskt piano och marimba, ett slagverksinstrument förmedlar de föreställnings stämning och karaktärernas känslor.

– Marimba är typ som ett piano men man slår med pinnar. Det första gången jag spelar så det är nytt för mig, säger Abdi som medverkar som musiker.

Hur känns det att spela för publik?

– Det var roligt. När barnen är glada och skrattar blir man själv glad, säger Abdi.

Elise, en av skådespelarna håller med.

– Det var roligt att se hur barnen reagerar men det är varmt bakom masken, säger hon.

Teaterprojektet är ett sommarjobb inom stadsdelen Västra Hisingen och arbetsplatsen är den fria konst och teatergruppen Meeting Plays.

– Det är tredje gången i rad nu som vi arrangerar detta. Det är ungdomar från Biskopsgården och Torslanda som deltar, säger Anna Leyman.

Skapar forum för kultur

Meeting Plays har funnits i Biskopsgården i två år och verkar som ett forum för kultur och konst, något som det finns ett stort behov av i ett område med omkring 30 000 invånare, menar Anna Leyman.

– Vi gör teater, offentliga utsmyckningar, konstprojekt och startar igång lokalt engagemang. Vi är många som bor här som kan mycket och är kreativa men det finns inte många samlingsplatser, säger hon.

På scenen övervinns alla hinder och det blir tårtkalas tillslut.

Musiken strömmar ur högtalarna och de unga skådespelarna får med sig publiken som dansar och klappar i takt när hela festen avslutas med Black Eyed Peas:

”Tonight's gonna be a good, good, good, good, good, good night”

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57