Kaosartad picknick blir sommarteater i Biskop

Picknick är en sommarteater skapad av ungdomar från Västra Hisingen. Med en prickig husvagn drar de iväg på turné. Scenen är gräset på innergårdarna i Biskopsgården.

  • Publicerad 09:47, 4 jul 2019

"Välkomna! Welcome! Sodowow! Khosh amaden!"

På Dimvädersgatans gröna gård i Biskopsgården hälsas den förväntansfulla publiken välkommen till sommarteatern – Picknick.

En föreställning som är skapad av ungdomar från Hisingen. Under två veckor har de repat intensivt. I måndags var det premiär.

– De har kommit på handlingen helt själva. De är jätteduktiga, när vi började kände de inte varandra, säger Anna Leyman som tillsammans med Åsa Janson driver Meeting Plays som håller i teaterprojektet.

Toner från marimba

Ur den prickiga husvagnen kommer tre figurer med stora masker, en picknickfilt och en gräddtårta.

De ska bli kalas i gräset men allt går inte riktigt som planerat. Tårtstöld och regn riskerar att förstöra festen.

Skratt och glädjetjut visar att publiken - som främst är barn från förskolorna i närheten - älskar det.

Hela föreställningen ackompanjeras av två ungdomar. Med trummor, elektriskt piano och marimba, ett slagverksinstrument förmedlar de föreställnings stämning och karaktärernas känslor.

– Marimba är typ som ett piano men man slår med pinnar. Det första gången jag spelar så det är nytt för mig, säger Abdi som medverkar som musiker.

Hur känns det att spela för publik?

– Det var roligt. När barnen är glada och skrattar blir man själv glad, säger Abdi.

Elise, en av skådespelarna håller med.

– Det var roligt att se hur barnen reagerar men det är varmt bakom masken, säger hon.

Teaterprojektet är ett sommarjobb inom stadsdelen Västra Hisingen och arbetsplatsen är den fria konst och teatergruppen Meeting Plays.

– Det är tredje gången i rad nu som vi arrangerar detta. Det är ungdomar från Biskopsgården och Torslanda som deltar, säger Anna Leyman.

Skapar forum för kultur

Meeting Plays har funnits i Biskopsgården i två år och verkar som ett forum för kultur och konst, något som det finns ett stort behov av i ett område med omkring 30 000 invånare, menar Anna Leyman.

– Vi gör teater, offentliga utsmyckningar, konstprojekt och startar igång lokalt engagemang. Vi är många som bor här som kan mycket och är kreativa men det finns inte många samlingsplatser, säger hon.

På scenen övervinns alla hinder och det blir tårtkalas tillslut.

Musiken strömmar ur högtalarna och de unga skådespelarna får med sig publiken som dansar och klappar i takt när hela festen avslutas med Black Eyed Peas:

”Tonight's gonna be a good, good, good, good, good, good night”

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11