Karantänhund. 70 procent av alla hundar i Sverige är registrerade hos Svenska kennelklubben. Foto: Mostphotos/ Google maps

Karantänhunden ska få plats i väskan

Större hundar är populärast i Askim och Billdal och det finns flest kamphundar i Angered och centrum. Men göteborgarnas mest älskade hund är den pyttelilla chihuahuan.

  • Publicerad 05:35, 15 maj 2020

Den stora efterfrågan på chihuahuor har gjort att smugglingen tyvärr har ökat.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var länge sen den amerikanske skådespelaren Paris Hilton bar omkring på sin minihund Tinkerbell i en väska. Men trenden hon drog igång i början av 2000-talet lever fortfarande kvar. Särskilt i Göteborgsområdet.

Under coronapandemin när många fattat beslutet att skaffa hund står en liten chihuahua högt på många göteborgares önskelista.

Trenden: Fler skaffar karantänhund

– Vilken hundras man väljer beror på vad man påverkas av. Om man är uppvuxen med en viss sorts ras, eller fått kontakt med en hund via en granne till exempel, säger Hans Rosengren på Svenska Kennelklubben.

Chihuahuan utmanar labradoren

När SKK listar de populäraste hundraserna i landet hamnar hundrasen labrador på en ohotad förstaplats. Men när Göteborg Direkt ber om statistik särskilt för Göteborgsområdet flyttas labradoren ner ett pinnhål. Den som räknar ihop antalet lång- och korthåriga chihuahuor upptäcker nämligen att de är fler.

Allra mest populär är miniatyrhunden i Angered, centrum och Hisings Backa.

– Den stora efterfrågan på chihuahuor har gjort att smugglingen tyvärr har ökat. Eftersom de bara får en eller två valpar per kull är tillgången begränsad hos våra uppfödare, säger Hans Rosenberg.

Efter chihuahua och labrador kommer golden retriver på popularitetslistan i Göteborg. I Askim är golden retriver en av de vanligaste hundraserna. Även i centrala Göteborg och i Västra Frölunda hamnar den guldgula fågelhunden i toppskiktet bland favoriterna.

Kamphundar i centrum

Fjärde mest populära hunden i Göteborg är en kamphund, framförallt en staffordshire bullterrier men också amstaff – american staffordshire terrier. Under 2019 fanns närmare 300 rasrena kamphundar i Göteborg, med störst koncentration på Hisingen, Angered och i centrum.

I innerstan hamnar ”staffen” på tredje plats av favorithundraserna, tätt efter labrador.

– Kamphundraserna blev populära på 90-talet, då de var omskrivna för att de satte skräck i folk. Men det är egentligen väldigt trevliga hundar. Problemet har väl snarare funnits hos hundägarna, säger Hans Rosengren.

Att staffordshire bullterrier är en eftertraktad hundras visar sig också i statistiken för hela landet. Där har den brittiska kamphunden klättrat från en åttondeplats 2018 till att numera vara den femte vanligaste hundrasen i Sverige.

Småhundar i Angered

Den långhåriga chihuahuan placerar sig däremot på nionde plats, långt mycket lägre än den gör i Göteborg. Här är rasen särskilt populär i Angered där den ligger på första plats, följd av shih tzu som också är en väldigt liten hund.

– En chihuahua tar inte mycket plats och är lätt att bära eller att ha i en väska. Även om den självklart behöver motion så kräver den inte lika mycket som en större hund, Säger Hans Rosengren.

Topp fem i nordost

1. Chihuahua

2. Shih tzu

3. Staffordshire bullterrier

4. Labrador

5. Tysk schäfer

Visa merVisa mindre

Topp fem i Frölunda

1. Chihuahua

2. Labrador

3. Golden retriver

4. Cavalier King Charles spaniel

5. Bochon Havanas

Visa merVisa mindre

Topp fem i centrala Göteborg

1. Chihuahua

2. Labrador

3. Staffordshire bullterrier

4. Golden retriver

5. Tax

Visa merVisa mindre

Topp fem i södra Göteborg

1. Golden retriver och labrador

2. Tysk schäfer

3. Cocker spaniel

4. Lagotto

5. Chihuahua

Visa merVisa mindre

Populäraste hundraserna i Göteborg

1. Chihuahua

2. Labrador

3. Golden retriver

4. Staffordshire bullterrier

5. Tax

Visa merVisa mindre

Topp fem på Hisingen

1. Labrador

2. Golden retriver

3. Chihuahua

4. Staffordshire bullterrier

5. Tysk schäfer

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

The String Theory är tillbaka

Los Angeles + Berlin + Göteborg The String Theory har medlemmar boendes i Los Angeles, Berlin och Göteborg. Men i det som ser hopplöst ut ser kollektivet möjligheterna. Nu har nya albumet "Los Angeles suit" kommit.söndag 27/9 12:20

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11