Träningen betyder mycket. Islam Rajabi och Anshan tränar ihop, båda ensamkommande från Afghanistan. Islam tillsammans med Timo Hautanen, hans kontaktperson på HVB-hemmet. Foto: Aron Mikael Sik

Karateklubben är hans tillflyktsort

Islam Rajabi väntar besked om uppehållstillstånd från Migrationsverket. För att fördriva tiden ägnar han sig åt sin nyfunna passion, karate. Klubben och träningen har blivit hans liv och ett sätt att göra väntan mindre påfrestande.

  • Publicerad 07:00, 16 apr 2017

– Jag känner mig välkommen här, både på klubben och i Sverige, säger Islam Rajabi, 17 år från Afghanistan.

Han bor på ett HVB-hem i Högsbo och om dagarna går han i skolan och pluggar svenska. På kvällarna är han på klubben och tränar så ofta han kan. I snitt är blir det fyra gånger i veckan.

Frölunda karateklubb har blandade klasser med barn och ungdomar i olika åldrar som tränar tillsammans. Denna onsdag är ett tjugotal på plats, de tränar i den avancerade gruppen och är i åldrarna 6 - 18 år. Träningspasset leds av Rim Mourad, som tävlar för Svenska karatelandslaget.

Islam tränar tillsammans med en annan ensamkommande kille. De har handskar och skydd på armar och ben för att inte skada sig själva eller varandra. Sparkarna snuddar kontrollerat vid ryggar, armbågar och ben och ackompanjeras av höga skrik för maximal styrka och precision. De turas om att måtta och parera och mellan varven möts deras handskar i en vänskaplig, uppmuntrande gest.

Islam Rajabi kom till Sverige från Afghanistan för ett och ett halvt år sedan. Han vet inte var föräldrarna befinner sig eller om de fortfarande är i livet.

– Pappa har många fiender, min familj levde farligt. Jag var tvungen att fly, berättar han.

Det var i Sverige han upptäckte karaten. Han visade snabbt prov på talang och har redan tagit guld i Swedish Open och silver i SM. Just nu tränar han inför en större tävling i Helsingborg med deltagare från hela norden. Samtidigt inväntas ett beslut från myndigheterna om han får stanna eller inte.

– Skickas jag tillbaka finns risken att jag dödas, säger han.

Islam drömmer om en karriär inom karaten, men vill också läsa till ingenjör om han får stanna. Klubben och hans kontaktperson, Timo Hautanen, har varit ett stort stöd för honom under tiden som asylsökande.

– Jag är tacksam över att jag fått komma till Sverige och träna här på klubben. Det får mig att glömma allt det jobbiga en stund, att bara fokusera på karaten, säger han.

Karate

Karate (空手)(Kara 'tom', te 'hand') är en kampsport som räknas till den japanska budon. Karaten kommer ursprungligen från ön Okinawa söder om Japan. Kung-fu, förd till ön av kineser, finns i karatens rötter, eventuellt kombinerad med andra, redan existerande inhemska kamparter

Kända utövare:

Dolph Lundgren

Jean-Claude Van Damme

Chuck Norris

Bruce Lee

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG