VÅR I KARLASTADEN. Då passar det kanske att ta en promenad längs Cassiopejagatan? Foto: Tomorrow AB

Karlastaden hämtar gatunamnen från grekisk mytologi

Cassiopejagatan, Lodjursståket och Andromedagatan. Nu är gatunamnen i Karlastaden på Lindholmen spikade av Kulturnämnden.

  • Publicerad 17:39, 12 apr 2018

Vi har för många gubbnamn i Göteborg nu.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det är mytologiska namn. Lundby socken satte stjärnbildsnamn på gatorna i området, Karlavagnsgatan och Polstjärnegatan bland annat, säger Mats Sjölin som jobbar med namnberedning på Kulturförvaltningen i Göteborg. Vi har följt den tankemodellen, vi brukar inte ändra på det.

Redan nu byggs det på de 270 000 kvadratmeter på Lindholmen som kommer att bli Karlastaden. Det är Karlatornet som är först ut; en 73 våningar hög byggnad som med sina 245 meter kommer att bli nordens högsta.

LÄS MER: Rekordpris: Karlatornets dyraste lägenhet såld

När Karlastaden är inflyttningsklart på 2020-talet kommer det att vara en blandstad med cirka 2000 lägenheter, kontorslokaler, restauranger och butiker längs gator med namn hämtade från stjärntecken och kvinnor från romerska mytologin.

Bland annat kommer man att kunna strosa längs Liberagatan, namngiven efter växtlighetens och fruktsamhetens gudinna, och Aurorastråket, efter morgonrodnadens gudinna, för att komma till Callistotorget, namngiven efter Jupiters måne Callisto som har samma namn som Zeus älskarinna.

– Vi har ett uppdrag att jämna ut könsfördelningen på gatunamnen, vi har för många gubbnamn i Göteborg nu, säger Mats Sjölin. Så vi har försökt hitta könsneutrala eller kvinnoassocierade namn.

Vi är GBG