Stadig grund. Nu ska den 1 000 kvadratmeter stora bottenplattan till Karlatornet gjutas. Foto: Sina Farhat/Byrd

Karlatornet: Historisk gjutning på gång

Det är dags för projekt Karlatornet att ta ett historiskt kliv framåt. I helgen ska den enorma bottenplattan gjutas. 400 personer och 40 betongbilar är inblandade i den unika operationen som tar plats på Lindholmen under ett dygn.

  • Publicerad 08:18, 24 maj 2019

Med sikte på himlen växer Karlatornet fram på Lindholmen. Tornets 73 våningar och totala höjd på 245 meter kräver en stabil grund. Under ett dygn ska den drygt 1 000 kvadratmeter stora och nästan fyra meter tjocka bottenplattan gjutas.

Rekordpris: Karlatornets dyraste lägenhet såld

Totalt är det omkring 400 personer inblandade i operationen; tjänstemän, chaufförer, fabriksfolk och betongarbetare.

– Det är en väldigt stor operation, unik i sitt slag i stan och i Sverige eftersom det är ett så stort hus som ska vila på plattan. Det är ett arbete som vi har planerat både länge och väl, det är en logistisk utmaning, säger Johan Live, pressansvarig, Serneke.

Hittills i projektet har man arbetat länge med grundförstärkning.  Det handlar om 58 stycken pålar som är borrade 45 till 75 meter ner i marken. Varje hål är sedan fyllt med betong som har skapat två meter tjocka pålar. För att förbinda pålarna gjuter man nu bottenplattan.

Nu har Karlatornet mer stöd än någonsin

"Får inte torka"

Betongen kommer från tre olika fabriker runt om Göteborg och 40 betongbilar kommer att köra mellan fabrik och byggarbetsplats under hela dygnet.  

– Anledningen till att allt arbete utförs under ett dygn är att betongen inte får torka under tiden. Allt måste gjutas i samma skede.  Därför sker arbetet i tre skift, berättar Johan Live.

Nästa steg i projektet är att börja arbetet med att gjuta stommen för att sedan jobba sig uppåt med tornet tills alla 73 våningar är på plats.

Hur ser tidsplanen ut för att få klart Karlatornet?

– Ambitionen har hela tiden varit att det ska stå klart år 2021. Den planen gäller fortfarande. Gjutningen är en stor milstolpe i projekt Karlatornet, säger Johan Live

Karlastaden hämtar gatunamnen från grekisk mytologi

Bottenplatan

Area: Cirka 33 x 33 meter 1089 kvadratmter.

Tjocklek: 3,75 meter

Karlatornet

Höjd: 245 meter

Vånignar: 73

Antal längenheter: 590 stycken lägenheter

Dyraste lägenheten: Pris - 66 miljoner för 370 kvadratmeter, sträcker sig över fyra våningar, ha två privata takterrasser, utomhuspool, internhiss, vinterträdgård, ett privat garage och en utsikt från cirka 240 meters höjd

Karlatornet, som är den högsta byggnaden i Karlastaden, planeras stå klart 2021. Totalt omfattar den nya stadsdelen åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler.

Källa: Karlastaden Utveckling AB

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57