Vandrar över jorden. Scott Taylor från Nya Zeeland och Karma Forester från Göteborg är ute på sitt livs äventyr. De ska ta sig från Nord Kap i norr till Bluff på Nye Zeelands sydspets till fots.

Karma från Göteborg vandrar över jorden

När Karma Forester mådde som sämst kom hon knappt ur sängen. Nu vandrar hon tvärs över jordklotet. Vägen går från nordligaste Norge till Nya Zeelands sydspets.

  • Publicerad 15:00, 25 jan 2020

Man har bara ett liv. Jag vill inte leva för framtiden, utan här och nu. Numera prioriterar jag upplevelser framför jobb och karriär, säger hon.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Karma Forester och Scott Taylor har gjort en avstickare till England. Här finns några fina vandringsleder som ingen av dem vill missa. Dessutom har de fått en inbjudan från vänner att bo några dagar i en lägenhet i London. Paret har varit på vandring sedan i somras och att få duscha varmt och tvätta sina få klädesplagg är en välsignelse.

– Min packning innehåller en extra t-shirt och två par strumpor. Man vänjer sig ganska snabbt vid att ställa lägre krav på hygienen, säger Karma Forester.

Tusentals mil

Idén är lika galen som unik Just den här rutten, att vandra tvärs över jorden, från norr till söder, har ingen gjort tidigare. Åtminstone inte som Karma känner till. Fågelvägen är sträckan 50 000 kilometer lång och till fots är den minst det dubbla.

– Vi räknar med att hela vandringen kommer ta mellan fem och åtta år beroende på hur många avstickare vi gör på vägen, säger Karma.

Sedan starten längst upp i norr vid Nordkap har Karma och Scott lagt bakom sig 400 mil. Omvägen till Storbritannien var inplanerad från början eftersom det är lite trixigt med visum för Scott i Europa.

Men det spelar ingen roll, vandringen får ta den tid den tar, enligt Karmas livsfilosofi.

– Man har bara ett liv. Jag vill inte leva för framtiden, utan här och nu. Numera prioriterar jag upplevelser framför jobb och karriär, säger hon.

Brände ut sig

Så här har det inte alltid varit. Under många år arbetade Karma Forester inom reklambranschen och var uppfylld av att prestera. Hon brann för sina uppdrag och hade för länge sen slutat göra skillnad på jobb och fritid. Tills en dag när kroppen satte stopp.

– Liksom många andra som bränner ut sig hade jag varit döv för alla varningssignaler. Jag utvecklade allergier och mådde riktigt, riktigt dåligt, berättar hon.

Karma blev sjukskriven och tiden gick. När det var som värst kom hon knappt ur sängen under en vanlig dag. Att bara hämta posten i brevlådan var en kraftansträngning.

– Jag träffade en psykolog som förespråkade tid i naturen under läkningsprocessen. Hennes ord landade i mig. När man, som jag, jobbar på kontor i en stad tappar man något av kopplingen till naturen.

Begränsat klädval. Under fem år framöver har Karma Forester bara några få klädesplagg att välja på. Hela garderoben måste bäras på ryggen.

Älskar orkidéer

Innan Karma blev sjuk var hon inte direkt någon naturmänniska. Hon promenerade till jobbet från Annedal till Järntorget, men inte mycket mer. För övrigt var hon mest intresserad av att vårda sina sköra orkidéer i bostaden.

– Jag hade flera hundra olika orkidéer och hade byggt ett klimatanpassat rum till dem i min lägenhet. Att byta fokus till att gå i skogen var en långsam process, berättar hon.

Tillsammans med en kompis reste hon norröver för att vandra Kungsleden under sex veckor. Det var första gången hon gick över en mil om dagen med packning på ryggen. Det var tungt, jobbigt och hisnande vackert. Karma blev fullständigt fast.

– Det är något meditativt över att bara gå och ta in omgivningen i realtid. Det var som om min kropp och hjärna äntligen fick vistas i samma rum, säger hon.

Slutade aldrig vandra

Nästa projekt blev Nya Zeeland, dit hon reste ensam för två år sen. Målet var att vandra 300 mil under 4,5 månad. Karma beskriver upplevelsen som en tuff utmaning som samtidigt var fullkomligt magisk.

– Tre dagar innan jag skulle resa hem träffade jag Scott som är från Nya Zeeland. Det slutade med att han reste efter mig till Sverige, berättar hon.

Sedan dess har Scott och Karma varit sambos. Även om deras bostäder sällan har varit större än ett tält på några kvadratmeter. De har vandrat i Sverige och hundratals mil i USA. När de så småningom kommer fram till Nya Zeeland är planen att stanna där.

– Vi är båda äventyrare och vill vara fria att vara tillsammans och upptäcka världen. Nu har vi lämnat normen och allt man förväntas att göra, säger Karma.

Vandring över jorden

Namn: Karma Forester

Ålder: 45 år

Bor annars i: Annedal i Göteborg

Start på vandringen: 27 juni, 2019

Från: Nord Kap i Norge

Till: Bluff, New Zealand

Längd: 50 000+ km

Tid: 5+ år

Antal länder: 30+

Antal skor: 80+ …tillsammans

Så här långt har Karma och Scott gått:

2019: The Arctic Trail (Nordkalottleden) – Scandinavia (800 km)

2019: The Green Ribbon (Gröna Bandet) – Scandinavia (1500 km)

Planerad rutt framöver:

2020: The south Atlantic Coastal Trail /GR8 (ca 530 km) – Frankrike

2020: The French Way /Camino de Santiago (800 km) – Frankrike/Spanien

2020: The Portuguese Coastal Way (610 km) – Portugal

2020: The Via Alpina – Europa (ca 2400-3000 km)

2021: Croatian Long Distance Trail – Kroatien (2145 km)

2021: Kom–Emine – Bulgarien (650 km)

202?: Annapurna Circuit – Nepal (230 km)

202?: Bicentennial National Trail – Australien (5330 km)

202?: Te Araroa – Nya Zeeland (3000 km)

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57