Det finns just nu en samstämmig bild att antalet EU-migranter som försörjer sig i gatumiljö har minskat något. Foto: Mostphotos

Kartläggning: Färre EU-migranter i Göteborg

I takt med att viljan att ge pengar till hemlösa EU-migranter har minskat har också färre personer kommit till Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 24 okt 2018

Under hösten planeras en kartläggning över hur många EU-migranter som vistas i Göteborg.

– Både vi och andra aktörer som jobbar med målgruppen ser en tendens att det har minskat. Det är färre som kommer vilket vi märker i flera olika verksamheter, säger Ragnhild Ekelund på Social resursförvaltning.

Varför tror ni att färre EU-migranter kommer till Göteborg?

– Det är samma utveckling i hela landet. Den ena delen är att det har blivit lite svårare i Sverige. Vi ger mindre pengar. Sedan har det också varit fler utsatta grupper som kommit – som våra flyktingar och ensamkommande. Det är inte nödvändigtvis så att det blivit bättre i hemländerna. Många väljer att åka till andra länder i stället, säger Ragnhild Ekelund.

Läs om den tidigare ökningen: Så arbetar staden för att undvika tältläger

Flera av stadens förvaltningar samarbetar med polisen och Göteborgs Räddningsmission, Stadsmissionen och Frälsningsarmén i arbetet med EU-migranterna.

Exakt hur många EU-migranter som visas i Göteborg är svårt att säga eftersom gruppens storlek förändras från vecka till vecka. Den planerade kartläggningen handlar inte heller om någon registrering utan snarare en överblicksbild av situationen just nu.

Däremot råder det en samstämmig bild från alla aktörer som arbetar med EU-migranterna i Göteborg att gruppen har minskat, framförallt andelen barn.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det är en markant skillnad mot hur det såg ut kring 2010. Nu går barnen i skolan i hemländerna. Några går även i svensk skola. Det är under lov, framförallt på sommaren som barnen är här, säger Ragnhild Ekelund.

Under perioden januari till september förra året identifierades 145 bosättningar i Göteborg, framförallt på Hisingen och i östra Göteborg. I år har den siffran sjunkit till 103.

– Det handlar alltså om platser, inte grupper eller individer. I flera fall handlar det om människor som bor på ett ställe och sedan flyttar till ett annat område om den första boplatsen avvecklas, säger Ragnhild Ekelund.

Hittills i år har 78 bosättningar avvecklats i Göteborg. Det kan bero på att Fastighetskontorets samordnare haft synpunkter på placeringen av bosättningen – att den ligger nära järnvägsspår eller motorväg eller att det har blivit skräpigt på platsen. Den vanligaste orsaken är dock att grupper har fått information och hjälp och självmant lämnat platsen.

– Vi arbetar mycket med att ta kontakt med gruppen – försöka ta reda på vad det är de vill och vad vi kan hjälpa dem med. Om vi kan stödja dem när de vill åka hem eller stödja här i Sverige – till exempel i möjligheten att försörja sig här. En svårighet där är språket, många talar varken svenska eller engelska. Men vi informerar målgruppen om både rättigheter och skyldigheter, säger Ragnhild Ekelund.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Filmfestivalen tvingas bli digital

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut" Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års...tisdag 24/11 10:30

KONSUMENT GÖTEBORG

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Historier om det riktiga Göteborg

Krönika I somras passade jag på att besöka Göteborgs Stadsmuseums utställning av Göteborgs födelse... fredag 20/11 14:40

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11