Det finns just nu en samstämmig bild att antalet EU-migranter som försörjer sig i gatumiljö har minskat något. Foto: Mostphotos

Kartläggning: Färre EU-migranter i Göteborg

I takt med att viljan att ge pengar till hemlösa EU-migranter har minskat har också färre personer kommit till Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 24 okt 2018

Under hösten planeras en kartläggning över hur många EU-migranter som vistas i Göteborg.

– Både vi och andra aktörer som jobbar med målgruppen ser en tendens att det har minskat. Det är färre som kommer vilket vi märker i flera olika verksamheter, säger Ragnhild Ekelund på Social resursförvaltning.

Varför tror ni att färre EU-migranter kommer till Göteborg?

– Det är samma utveckling i hela landet. Den ena delen är att det har blivit lite svårare i Sverige. Vi ger mindre pengar. Sedan har det också varit fler utsatta grupper som kommit – som våra flyktingar och ensamkommande. Det är inte nödvändigtvis så att det blivit bättre i hemländerna. Många väljer att åka till andra länder i stället, säger Ragnhild Ekelund.

Läs om den tidigare ökningen: Så arbetar staden för att undvika tältläger

Flera av stadens förvaltningar samarbetar med polisen och Göteborgs Räddningsmission, Stadsmissionen och Frälsningsarmén i arbetet med EU-migranterna.

Exakt hur många EU-migranter som visas i Göteborg är svårt att säga eftersom gruppens storlek förändras från vecka till vecka. Den planerade kartläggningen handlar inte heller om någon registrering utan snarare en överblicksbild av situationen just nu.

Däremot råder det en samstämmig bild från alla aktörer som arbetar med EU-migranterna i Göteborg att gruppen har minskat, framförallt andelen barn.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det är en markant skillnad mot hur det såg ut kring 2010. Nu går barnen i skolan i hemländerna. Några går även i svensk skola. Det är under lov, framförallt på sommaren som barnen är här, säger Ragnhild Ekelund.

Under perioden januari till september förra året identifierades 145 bosättningar i Göteborg, framförallt på Hisingen och i östra Göteborg. I år har den siffran sjunkit till 103.

– Det handlar alltså om platser, inte grupper eller individer. I flera fall handlar det om människor som bor på ett ställe och sedan flyttar till ett annat område om den första boplatsen avvecklas, säger Ragnhild Ekelund.

Hittills i år har 78 bosättningar avvecklats i Göteborg. Det kan bero på att Fastighetskontorets samordnare haft synpunkter på placeringen av bosättningen – att den ligger nära järnvägsspår eller motorväg eller att det har blivit skräpigt på platsen. Den vanligaste orsaken är dock att grupper har fått information och hjälp och självmant lämnat platsen.

– Vi arbetar mycket med att ta kontakt med gruppen – försöka ta reda på vad det är de vill och vad vi kan hjälpa dem med. Om vi kan stödja dem när de vill åka hem eller stödja här i Sverige – till exempel i möjligheten att försörja sig här. En svårighet där är språket, många talar varken svenska eller engelska. Men vi informerar målgruppen om både rättigheter och skyldigheter, säger Ragnhild Ekelund.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57