Hemlöshet. En ny kartläggning visar att hemlösheten i Göteborg minskar. Foto: Mostphotos

Kartläggning: Lägsta hemlösheten sedan 2015

Hemlösheten minskar i Göteborg. Det visar en ny kartläggning gjord av Göteborgs Stad. I april befanns sig 3 068 familjer i hemlöshet vilket är en minskning jämfört med i fjol.

  • Publicerad 14:20, 10 jun 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Årets resultat över hushåll/ familjer i hemlöshet i Göteborg är det lägsta sedan 2015 då Göteborgs Stad började kartlägga hemlösheten utifrån Socialstyrelsens definition. Där ingår personer i akut hemlöshet, personer som saknar boende efter institutionsvistelse, personer som bor inom den sekundära bostadsmarknaden och personer som bor kortsiktigt hos familj, släkt eller andra privatpersoner.

Från 2018 till 2019 minskade hemlösheten i Göteborg med åtta procent. Antalet hushåll som befinner sig i akut hemlöshet minskade med 13 procent, från 900 till 781 hushåll.

– Orsakerna till hemlöshetens utveckling är flera och det är för tidigt att prata om ett trendbrott. En tänkbar förklaring till minskningen är att staden tillsammans med fastighetsägare under flera år har ökat antalet lägenheter till hemlösa hushåll, säger Erik Gedeck som är chef för boendeavdelningen på fastighetskontoret.

Här bor 40 av Göteborgs 663 hemlösa barn

Även den ökande byggtakten kan ses som en bakomliggande orsak. Under 2018 färdigställdes 3 200 nya bostäder vilket Erik Gedeck menar har bidragit till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

En annan bakomliggande faktor kan vara att Göteborg i dag inte tar emot lika många nyanlända som tidigare. Under perioden januari till april 2019 togs hälften så många nyanlända emot i Göteborg jämfört med samma period 2018.

”Nyanlända har generellt sämre förankring och mer begränsade ekonomiska resurser vilket påverkar möjligheterna att ordna med boende”, skriver fastighetskontoret i ett pressmeddelande.

Mångmiljonbelopp mot hemlöshet bland unga asylsökande

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57