KD-topp: Valfrihet och värdighet hör ihop

David Lega är inte är troende men han tror på människans förmåga. Att välja och utvecklas. Det gäller även de äldre. Därför tar han Kristdemokraterna till val med en värdig äldreomsorg i sikte.

  • Publicerad 06:30, 2 jun 2018

Det är klart att man ska ha ett förval och det får gärna var kommunalt. Att välja innebär också att välja bort.

Jättefoajén med högt i tak och utsikt över en småbåtshamn inger en känsla av återhållsam lyx.

– Är det fullbelagt?

David Lega får veta att alla 105 rum är upptagna. Han besöker Attendo, ett privat äldreboendet i Fiskebäck som från början var en kontorsbyggnad. Här bor det nu 105 individer. Han stör sig på att så fort man når en viss ålder sorteras man in i facket gammal oavsett intresse, smak eller personlighet.

– Jag har suttit i rullstol hela mitt liv men det är inte min identitet. Jag har varit elitidrottare, är pojkvän och politiker. Vi låter alla människor ha sina identiteter ända tills den dan de behöver hjälp, säger han.

Valfrihet en självklarhet

Han tycker att äldreomsorgen är den viktigaste frågan vi har. Långa köer till äldreboendeplatser skapar oro. Därför vill Kristdemokraterna (KD) i Göteborg införa åldersgaranti för både äldreomsorg och hemtjänst. Och för dem är det självklart att man ska få bestämma var man ska bo och vem som hjälper till i hemmet.

– För mig hänger valfrihet och värdighet ihop. Min värdighet kommer av att jag faktiskt kan välja vad jag kan äta, bo och göra på fritiden. Göteborg har varit alldeles för dålig på valfrihet.

KD i Göteborg har jobbat hårt för att få igenom valfrihet i hemtjänsten. Han är skeptisk mot argument som; bara för att alla inte kan välja, ska ingen få det. Som om alla måste äta vaniljglass.

– Det är klart att man ska ha ett förval och det får gärna var kommunalt. Att välja innebär också att välja bort. Det är minst lika viktigt, säger han.

Föddes i rätt tid

David Lega är född i Hjällbo men uppvuxen Önnered. Han är glad att han föddes i rätt tid.  

– Jag är född 1973 och tillhörde de första barnen med ganska grava funktionshinder som var integrerade i vanliga skolor och som möttes med uppmuntran, berättar han.

– Om man möts av glad och förväntansfull energi, blir man glad och förväntansfull. Men om man, som många barn eller äldre i vårt samhälle i dag, beskrivs som en kostnad och ett problem då blir man ett problem.

132 förslag

Inför valet har partiet 132 konkreta idéer om hur Göteborg kan förbättras. Förslagen för äldreomsorgen handlar bland annat om att satsa på en aktiv tillvaro, öronmärka pengar till verksamheterna och att förbättra arbetsvillkoren för personalen. Svaret på hur de kommunala verksamheterna kan finansieras ser paritet bland annat i näringslivet.  

– Företag behöver bra förutsättningar så att de kan anställa fler. Vi behöver de skatteintäkterna för att ha råd med äldreomsorg och förskola. Det är så det hänger ihop.

I aktivitetsrummet på fjärde våningen lockar en bricka med wienerbröd och kaffe. David Lega nöjer sig med en svart kaffe och ber om en hög med böcker att ställa koppen på. Överst i högen hamnar ett bokomslag med ett välbekant ansikte.

– Gorbatjov!, utbrister han. Det var faktiskt jätteroligt.

Med munnen lyfter han kaffekoppen, som står på den ryska kommunistledarens panna, och tar en klunk.

Han skrattar hjärtligt. För KD är det viktigt att kommunen inte tar allt ansvar utan det handlar om att ge förutsättningar för utveckling. Lokalt vill de bland annat ta vara på privata aktörers engagemang och kartlägga hur civilsamhället kan bidra till att stärka välfärden i kommunen.

Simproffs

Utanför ligger dimman över havet. Som liten upptäckte David Lega friheten i vattnet och simningen tog honom ända till Paralympics. Flera gånger.

– Det var en upplevelse för ens ego att vara med på de tävlingarna men det viktigaste var det man lärde sig av simklubben. Man fick krav ställda på sig som alla barn oavsett om man var handikappad eller inte.

Redan som tolvåring var han med och startade upp simklubbens ungdomsråd. Sedan dess har olika politiska sammanhang avlöst varandra.

Inte troende

I KD:s partiprogram hittade han en värdegrund som stämde överens med hans eget synsätt; att ge stöd samtidigt som man ställer krav. Han är uttalat icketroende och menar att kristdemokratin inte handlar om religion utan om att utvecklas tillsammans.

Han säger att han skräms av polariseringen av människor som han ser allt tydligare i samhället, vare sig det handlar om htbq-frågor, människor från andra länder eller religioner.

– Rädsla används för att få politiska poäng. Det är jag rädd för.  

Fyra våningar ner sitter ett gäng tanter och farbröder runt lunchbordet.

– Du är alltid så glad, säger en av damerna när David Lega tittar in till dem på vägen ut.

– Tycker du? Det är viktigt att vara glad, säger han och återgäldar komplimangen innan han tackar för besöket och lämnar ett muntert sorl bakom sig.

Intervjuer i Göteborg Direkts serie VAL 2018, där vi träffar stans partitoppar:

FI: VAL 2018: "Metoo visar det Fi har lyft i flera år"

FI: Statsvetaren: "Jämställdhet blir ingen valfråga"

M: M-topp: "Finns inga gängmedlemmar med bra betyg"

M: Statsvetaren: "Det är inget krut i Ransgård"

SD: Jörgen, 45, ser valvinst i att stoppa Västlänken

SD: "De har inte lika stark profil i invandringsfrågan"

MP: MP-topp: "Vi är här för att förändra Göteborg och världen"

MP: "MP är fullständigt bakbundna"

C: VAL18: Emmyly, 29, vill att företagarna ska lyfta staden

S: Ann-Sofie Hermansson vill bygga folkhemmet 2.0

S:

Ålder: 44 år

Bor: Sannegårdshamnen

Familj: Flickvän

Politisk motståndare att ta med till öde ö: Daniel Bernmar (V). För då är han inte heller i Göteborg och gör skada. ;)

David Legas favoritmusik

Kai Martin, nöjesreporter:
Pop, powerballad, dans, latino… jo det svänger mer om David Legas låtlista än det gör i politiken. Fint med valet av Gloria Estafans ”Reach” – paralympics i Atlanta var ju hans första OS


Man in the mirror – Michael Jackson
Hook – Blues Traveler
Havanna – Walk off  the Earth
What about us – Pink
Reach – Gloria Estefan (OS-låten -96 Atlanta)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG