Önskemålet. Den tilltänkta platsen är grönområdet i anslutning till Stora torp, precis vid entrén till Delsjöområdet. Foto: Karin Eurenius

Kina vill bygga generalkonsulat – i populära fritidsområdet

Göteborgs relationer med Kina fördjupas och kinesiska generalkonsulatet behöver nya lokaler. Nu riktas blickarna mot Delsjöområdet där Kina vill bygga i grönområdet vid Stora Torp.

  • Publicerad 09:28, 15 dec 2017

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Nu sitter verksamheten i inhyrda lokaler vid Grönsakstorget. Under flera års tid har fastighetskontoret letat efter en lämplig plats tillsammans med konsulatet och nu är det kineserna som kommit med förslaget om att bygga vid entrén till Delsjöns naturområde, i grönområdet vid Stora Torp.

Det bästa förslaget hittills enligt kommunens tjänstemän som nu skickar ärendet vidare till politikerna. Frågan om markanvisning, det allra tidigaste stadiet i ett eventuellt detaljplanearbete, ska behandlas på kommande fastighetsnämnd.

– Det här är ett känsligt område och det finns många värden på platsen, det är vi medvetna om. Men jag vill vara tydlig med att det här är ett tidigt skede och inget är på något sätt klart, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborg.

Konsulatet har ansökt om att få uppföra en byggnad som rymmer 6 000 kvadratmeter lokaler och 5 000 kvadratmeter bostäder till personal.

I ärendet om markanvisning skriver fastighetskontoret att "stadens relationer med Kina kraftigt har fördjupats under senare år" och hänvisar bland annat till Geelys besked om att man ska bygga ett innovationscenter på Hisingen, samt företagets dotterbolag CEVT som etablerades i Göteborg 2013.

– Med tanke på vår allt starkare förbindelse med Kina är det viktigt att de får ett fotfäste här, säger Martin Öbo.

Han är förberedd på att planerna kommer att skapa en hel del diskussion.

– Jag är medveten om det och välkomnar det. Alla utredningar har absolut inte gjorts och i en eventuell planprövning finns många möjligheter att ta upp synpunkter. All stadsutveckling innebär förändring, de utmaningar som finns här är många, säger han.

Varför går ni vidare vid den här platsen, den ligger ju ändå ganska långt från exempelvis Hisingen?

– Så långt från stan är det ju inte. Vi har letat länge och såhär långt som vi kommit i processen nu har vi aldrig gjort tidigare. Vi vill pröva för en planläggning här.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00