Önskemålet. Den tilltänkta platsen är grönområdet i anslutning till Stora torp, precis vid entrén till Delsjöområdet. Foto: Karin Eurenius

Kina vill bygga generalkonsulat – i populära fritidsområdet

Göteborgs relationer med Kina fördjupas och kinesiska generalkonsulatet behöver nya lokaler. Nu riktas blickarna mot Delsjöområdet där Kina vill bygga i grönområdet vid Stora Torp.

  • Publicerad 09:28, 15 dec 2017

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Nu sitter verksamheten i inhyrda lokaler vid Grönsakstorget. Under flera års tid har fastighetskontoret letat efter en lämplig plats tillsammans med konsulatet och nu är det kineserna som kommit med förslaget om att bygga vid entrén till Delsjöns naturområde, i grönområdet vid Stora Torp.

Det bästa förslaget hittills enligt kommunens tjänstemän som nu skickar ärendet vidare till politikerna. Frågan om markanvisning, det allra tidigaste stadiet i ett eventuellt detaljplanearbete, ska behandlas på kommande fastighetsnämnd.

– Det här är ett känsligt område och det finns många värden på platsen, det är vi medvetna om. Men jag vill vara tydlig med att det här är ett tidigt skede och inget är på något sätt klart, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborg.

Konsulatet har ansökt om att få uppföra en byggnad som rymmer 6 000 kvadratmeter lokaler och 5 000 kvadratmeter bostäder till personal.

I ärendet om markanvisning skriver fastighetskontoret att "stadens relationer med Kina kraftigt har fördjupats under senare år" och hänvisar bland annat till Geelys besked om att man ska bygga ett innovationscenter på Hisingen, samt företagets dotterbolag CEVT som etablerades i Göteborg 2013.

– Med tanke på vår allt starkare förbindelse med Kina är det viktigt att de får ett fotfäste här, säger Martin Öbo.

Han är förberedd på att planerna kommer att skapa en hel del diskussion.

– Jag är medveten om det och välkomnar det. Alla utredningar har absolut inte gjorts och i en eventuell planprövning finns många möjligheter att ta upp synpunkter. All stadsutveckling innebär förändring, de utmaningar som finns här är många, säger han.

Varför går ni vidare vid den här platsen, den ligger ju ändå ganska långt från exempelvis Hisingen?

– Så långt från stan är det ju inte. Vi har letat länge och såhär långt som vi kommit i processen nu har vi aldrig gjort tidigare. Vi vill pröva för en planläggning här.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00