Kiss ingen skitsak för Pirata som siktar mot toppen

Martin Pirata Friberg backar inte för de stora drömmarna. Med Pirata siktar han mot Kiss – sin största och mesta influens. – De är outstanding som entertainers, säger han.

  • Publicerad 09:30, 10 dec 2018

Med bandet Burn Gbg hade han en lovande karriär. Album, Europaturnéer och rock'n'roll.

Men livskris, separation och ifrågasättande om bandets musik och image gjorde att han hoppade av.

– Då trodde jag att det var det gällande musiken, säger Hisingskillen Martin Pirata Friberg.

Jo, han tog sig Pirata som artistnamn då, något som sedan blivit en identitet och nu hans nya band.

För det där med musik var ju inte helt enkelt att lägga på hyllan.

– Jag var faktiskt trött på det där med demokrati – i bandform, säger han och ler.

För Martin Pirata Friberg hade en idé om hur musiken skulle låta och hur showen skulle se ut.

När han träffade förre klasskamraten Fredrik Hallberg, med artistnamnet Fredo, klickade det.

– Jag sökte bandmedlemmar när jag träffade honom som jag inte sett på 25 år. Jag berättade att jag sökte en gitarrist, han ville vara med och gick och köpte både gitarr och rigg direkt.

Nu är det de två som i huvudsak utgör Pirata, med Martin Pirata Friberg som kreatör och Fredo som administratör. De drömmer stora drömmar med Kiss som förebild.

– Jag vill sätta ihop en show som folk vill se och som gör dem glada. Jag har ju indiska rötter och vill använda det. Det blir med turban, smink med tecken, intro med ett mantra, indisk sång och mystik. Och rock, säger han.

Pirata

Är: Martin Friberg Pirata, sång och instrument, och Fredrik "Fredo" Hallberg, gitarr tillsammans med gästmusiker. Finns med två låtar på Spotify och ytterligare två i pipelinen.

Aktuella: Med spelning på Crippas café den 12 december och den egentliga debutspelningen 11 januari (prestigfylld firmafest med branschfolk). Spelar in video på låten "Sugarland" som gästas av Papa Dee.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11