Göteborgsbesök. Kjell Lönnå gästar Göteborg med sin kör. Foto: Pressbild

Kjell Lönnå till Göteborg med sin kammarkör

Han är något av en svensk körkung. Men Göteborg har han sällan besökt med någon av sina tre körer. Nu är det dags.

  • Publicerad 17:23, 6 sep 2019

1955 startade han sin första kör. 64 år senare är han fortfarande aktiv med sina tre körer: Sundsvalls kammarkör, herrkören KFUM-kören och damkören Confetti. Med basen i Sundsvall, över 700 kilometer från Göteborg, är besök i rikets andra stad inte så ofta förekommande.

– Vi har läkare, lärare, målare... De är ju nästan professionella, men måste ta ledigt för att komma iväg på turné, säger Kjell Lönnå, som den 21 september kommer med 45 män och kvinnor till Annedalskyrkan.

– Jag gör ju 30 till 40 konserter om året och är glad att få möta folk med musik. Men till Göteborg kommer vi ju nästan aldrig, så det ska bli jättekul att komma.

Sundsvallskammarkör är hans huvudkör och han är medveten om att konkurrensen i Sverige är stor.

– Ja, det finns många duktiga körer. Jag vågar nog påstå att jag har dragit mitt strå till stacken. Mycket tack vare mitt tv-program, som ju sändes under 20 år. Skillnaden på andra körledare och det sätt jag leder mina körer är ju att jag också är något av en programledare, säger han.

Bredden på musiken är en annan viktigt ingrediens i Kjell Lönnås körskap.

– Vi försöker variera och binda ihop Gregoriansk sång med Povel Ramel. Vi har över 100 låtar i programmet, så det går hela tiden att ändra.

Kjell Lönnå

Är: 78-årig legendarisk kör- och allsångsledare från Sundsvall. Han har varit körledare i över 60 år och har varit ledande inom allsången i Sverige både live och som programledare i tv.

Aktuell: Med Sundsvalls kammarkör i Annedalskyrkan 21 september i Läkarmissionens regim. Ett besök som är sällsynt, då Kjell Lönnå sällan gästat Göteborg med sin stora kör.

Vi är GBG

    Vi är GBG