JUBILEUMSLÅTEN. Låten spelades in i maj. Foto: Göteborg & Co

Klar: Så låter Göteborgs jubileumslåt

Katarina Hemlins har gjort Göteborgs officiella låt för 400-årsjubileet 2021. Nu har låten spelats in och släppts på både svenska och engelska.

  • Publicerad 10:30, 12 jun 2020

Hej, Katarina! Hur gick inspelningen?

– Det var spännande och väldigt roligt. Kul att se hur det går till och hur folk som gör det här på heltid jobbar, hur snabba de är. Det var lärorikt och inspirerande.

Lyssna på låten HÄR

Är du nervös över hur den färdiga låten ska tas emot?

– Ja det är klart att jag är. Jag hoppas att folk ska ta till sig den och tycka om den. Men det är inte säkert att det blir så. Jag hoppas att jag hittat något som folk kan känna igen sig i.

Hur skiljer sig studioinspelningen från din originallåt?

– Den är lite förändrad. Den är en tonart högre och har fått en tonartshöjning också. Sedan tycker jag att den i vissa delar har blivit förenklad, men också blivit mer allsångsmässig.

Klart: Här är Göteborgs jubileumslåt

Du har spelat in den på engelska också – hur var det?

– Många har jämfört låten med någon engelsk sjöfartsballad. Det blir ju ännu mer så i den engelska versionen. Men jag tycker känslan är kvar, även om jag var lite kritisk till att personnamnen försvann i översättningen. Samtidigt litar jag på översättarna som är i branschen.

Vilken är din favorit?

– Det är den svenska ändå. Texten är min och ligger mig varmare om hjärtat.

Kommer det fler versioner?

– Det ska göras en symfoniversion med Göteborgssymfonikerna som jag redan spelat in sången på. Vissa bitar får lite cirkusstämning. Jag tror det kan bli jättecoolt. Sedan kommer det ut en instrumentell loungeversion och en karaokeversion också.

Hur ser tiden fram till jubileumsåret ut för dig och låten?

– Jag skulle ju ha sjungit med Symfonikerna på nationaldagen i Slottsskogen, men det blev inställt. Jag hoppas det blir av nästa år. Även Göteborgskalaset ställdes ju in så det blir inget där heller. Det kan bli något till jul och nyår kanske, sedan kommer ju jubileumsåret, säger Katarina Hemlin.

Fakta

Katarina är 21 år och uppvuxen i Guldheden. Hon pluggar musik men har inte framfört något som artist innan.

Bland 70 bidrag valdes hennes låt ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” ut som Göteborgs jubileumslåt.

Låten har spelats in både på svenska och engelska och kommer sedan att användas både som en allsångslåt vid väl valda tillfällen och som ett soundtrack under firandet av Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57