På självaste 17 maj hade Klara Zimmergren premiär på sin show "Allt kommer bli bra". En föreställning om en kvinna här och nu, i 50-årsåldern med oro och humor i tankarna samt en och annan karaktär som man känner igen.

– Det var ju en egentligen inte en premiär. Men kanske mer än ett test... en förhandsföreställning för turnén i höst, säger hon.

– Jag har fått frågan många gånger att göra egen föreställning men inte tyckt att det verkat kul. Jag är ett flockdjur som gillar att göra saker med flera. Men min regissör – och vän – Julia Njord Jönsson känner mig väl och såg vad som kunde hända med texten och på scen.

Och då var du ju egentligen inte ensam?

– Nej, precis. En regissör är så mycket och hon kommer följa med på turnén. Det blir 13 föreställningar i höst/vinter. Det blir nog en vända till i i vår.

Gruvade sig

Det är bara ett par år sedan som Klara Zimmergren gruvade sig över om hon skulle få tillvaron att gå ihop. Nyseparerad, vilsen och orolig för framtiden med klimathot. Något som ständigt gnagde – och gör det fortfarande – när hon ska försöka ge svar till sitt frågvisa, nyfikna barn. Eller då hon ska ge svar till sitt eget nyfikna, oroliga jag. Något hon tar upp i "Allt kommer bli bra".

– Det finns föreställningar om hur man ska vara efter 50, eller 45. Hur man ska leva, jobbmässigt och med en partner som man sedan ska stirra på. Men man vet inte vad som ska ske innan pensionen, säger hon.

– Ingen vet heller vad som händer inom hemmets lyckta dörrar. Plötsligt är det någon som skiljer sig och det är inget du har kunnat ana genom att följa någon på Instagram.

Tickar på bra

Jobbmässigt tickar det på bra för Klara Zimmergren. Förutom "Allt kommer bli bra" är hon aktuell i filmatisering av Jonas Gardells "En komikers uppväxt", har en liten roll i kommande filmen "Jag kommer hem till jul" (baserad på Peter Jöbacks album) och i tv-serien "Dejta" med premiär i vår i SVT.

– Det är en större roll i denna dramakomedi, säger hon om den sistnämnda.

– Det är en kvinna i min egen ålder med allt vad det innebär.

Radioprogram om manlighet

Dessutom är hon programledare för "Känsligt läge", som sänds i P1 i sommar med start i slutet av juni.

– Det blir åtta program om manlighet. Det är kanske det svåraste jag har gjort och jag har fått väga varje ord på en guldvåg. Får jag inte feministerna på mig kommer jag få trollen efter mig, säger hon i en ton av skräckblandad förtjusning.

– Jo, men det är intressant. Vad rör sig i mäns huvuden? Det är ju något med den manliga kulturen som måste ändras. Vi har jobbat länge med det här projektet och jag har lärt mig massor. Nu väntar jag på reaktionerna.

Jag får dagen efter att vi har träffats ett SMS. Det står: "En sak som är viktig för mig som jag gärna får in i samband med klimatet eller livssituation, nu i den här åldern inser jag att man inte måste leva enligt 'planen'. Jag går mest runt och är tacksam hela tiden. Har lust att tatuera ordet snart. Jag har så många fina kärleksfulla människor i min närhet som jag har så roligt med."