Utan idrottshall. Den tänkta fullstora hallen på Selma Lagerlöfs Torg blir inte av trots att föreningarna har väntat länge och att skicket på den tillfälliga "Bubblan" inte är ultimat. Foto: BÏERNE AB Arkitektkontor/Sina Farhat/Byrd

Klart: Bygget i Selmas stad går vidare – utan idrottshall

Nu är det klart att byggaktören som planerade en idrottshall i nya Selma stad på Hisingen kan gå vidare – utan att bygga just en hall. Fel väg anser de rödgröna i fastighetsnämnden som menar att föreningarna i området väntat länge nog.

  • Publicerad 12:09, 18 jun 2019

I planerna för utvecklingen vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa har det i flera år ingått en fullstor idrottshall. Men i april i år kom uppgifter om att byggaktören Keywe drar sig ur bygget av hallen på grund av att kommunen inte kan garantera framtida hyresavtal.

Förgäves väntan på idrottshall i Backa

De förändrade planerna innebär nu att tomtens ändamål måste justeras; från bostäder, lokaler och idrottshall till enbart bostäder och lokaler. Något som Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte anser är rätt väg att gå.

De ser hellre att byggaktören Keywe tvingas lämna tillbaka den aktuella tomträtten.

– Om de inte klarar av att bygga hallen borde de lämna tillbaka tomten och istället få en annan tomträtt där det är okej att bygga bara bostäder. Idrottshallen var den bärande idén i den delen av projektet och en jätteviktig pusselbit med omvandlingen av Selma Lagerlöfs torg, säger Emmali Jansson (MP), ledamot i fastighetsnämnden.

Men Alliansen tillsammans med Demokraterna anser däremot att det är viktigt att studentlägenheterna och en mindre aktivitetshall faktiskt blir av som planerat.

I senaste Fastighetsnämnden beslutades därför att Keywe kan gå vidare med bygget utan idrottshallen med kravet att de betalar sina skulder på 42 miljoner kronor till ett p-hus som kommunen är delägare i.

– Jag är jättebesviken på att Keywe inte lyckas få till en hall som de lovande. Men vi står i ett läge där de har en tomträtt och vi måste ta ett ansvar och se till att det byggs studentlägenheter där nu, säger David Lega (KD), ordförande fastighetsnämnden.

Selmas parkstråk tar form

Kommunen har planer på en ny fullstor sporthall vid Brudbergsskolan, en bit norrut.

– Men då blir läget inte lika centralt och ännu mer försenat. Jag blir arg och ledsen för alla föreningar som har väntat länge nog på en hall och som har fått stå ut med ”Bubblan”, den dåliga tillfälliga lösningen, säger Emmali Jansson.

Konstverk hotat när Selma Lagerlöfs torg byggs om

Selmas stad - så förändras byggplanerna

Istället för den tänkta idrottshallen kommer byggaktören att utöka antalet ungdomsbostäder till totalt 325 stycken.

Andelen bruttoarea (BTA) ändras från 8670 kvm BTA bostäder och lokaler i bottenplan samt 3580 kvm BTA idrottshall till ca 14 000 kvm BTA bostäder med lokaler i bottenplan.

Den årliga avgälden kommer därmed att justeras från 800 000 kr till ca 1 100 000 kr.

*Bruttoarean är summan av alla våningsplans area och begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Vi är GBG