Foto: Mostphotos

Klart: Då börjar Allsvenskan

Den 14 juni är det åter igen tillåtet med elitidrott i Sverige. Det nya beslutet ska dock inte tolkas som någon allmän lättnad, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

  • Publicerad 08:40, 29 maj 2020

I mars togs beslutet att skjuta på premiären för bland annat Allsvenskan på både herr och damsidan. Nu ändrar Folkhälsomyndigheten sina riktlinjer.

– Det gäller tävlingsverksamhet för alla idrotter på alla nivåer i alla åldrar, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens.

Sedan tidigare har barn- och ungdomsidrotten var tillåten, och för vuxna har det varit möjligt att träna. De nya riktlinjerna innebär bland annat att både Herr- och Damallsvenskan kan starta den 14 juni.

– För professionella idrottare räknas resor inom landet som nödvändiga. På amatörnivå gäller fortfarande samma restriktioner som för allmänheten, det vill säga resor på två timmar, säger Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson.

Att elitidrotten nu tillåts ska dock inte tolkas som någon allmän lättnad, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi är fortfarande mitt i en pandemi. Alla personer har ett personligt ansvar. Det kommer inte vara möjligt att samlas för att se fotboll på pubar i någon större utsträckning. Om trängsel uppstår kan verksamheter behöva betala vite eller stänga, säger han.

Det nya beslutet gäller givet att idrottandet sker utomhus och att begränsningen på max 50 personer hålls. Det är polisen som gör tolkningen av hur de nya reglerna ska följas.

– De har resonerat lite olika. Man kan tänka sig att det kan vara femtio personer på en plan och femtio personer på en läktare om det är en stor arena. Men det är en fråga för polisen, säger Johan Carlson.  

När publik ska vara tillåten igen är fortfarande oklart. Johan Carlson tror att gränsen för folksamlingar på max 50 personer kommer att gälla i alla fall över sommaren.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11