RENOVERAS. Just nu pågår ett arbete med den stora salen och scenen. Foto: Byrd/ Dino Soldin

Klart: De flyttar in i nya Sjömanskyrkan

Ett aktivitets- och kulturhus med föreningar, café och scen. Det är Sjömanskyrkans framtid. Efter sommaren öppnar portarna för göteborgarna.

  • Publicerad 10:27, 22 jan 2021

Fredrik Nyman, VD på 4D Bygg. Foto: 4D Bygg.

I höstas förvärvade Fastighetsbolaget Sjömansgården, som är en del av koncernen 4D Bygg, Sjömanskyrkan på Stigbergstorget.

Klart: De köper Sjömanskyrkan

Sjömanskyrkan har i många år varit en naturlig samlingsplats för många majornabor. Inte minst restaurang Kuling som serverade luncher i över sextio år. Men under de sista åren brottades ägaren Stiftelsen Sjömanskyrkan med ekonomiska bekymmer, inte minst efter att Göteborgs kyrkliga samfällighet drog in sitt årliga bidrag, vilket tillslut ledde till försäljning.

Sedan årsskiftet är Sjömanskyrkan stängd för renovering. Men nu står det klart hur verksamheten i stora drag kommer se ut i när portarna öppnas igen efter sommaren.

– Det är helt i linje med det vi tänkt hela tiden. Sjömanskyrkan förblir öppen för göteborgarna, säger en märkbart glad Fredrik Nyman, VD, Sjömansgården.  

Målsättningen är att öppna upp Sjömanskyrkan ännu mer än tidigare som ett aktivitets- och kulturhus. Det blir både café, restaurang i samarbete med Stadsmissionen, en scen och flera olika föreningar och organisationer för både barn och vuxna. Verksamheterna är tänkta att samla minst tusen personer i veckan. Den största hyresgästen blir Carl Johans Pastorat som bland annat flyttar över frivilligcentralen Oscar.

Så fick piraten från Onsala Stigberget av kungen

– De har det största föreningslivet jag känner till. Att samla alla deras föreningar under ett tak och ändå ge plats för många andra känns jättebra, säger Fredrik Nyman.

Tidigare verksamheter som Göteborgs kvinnliga diskussionsklubb och inte minst den tidigare ägaren stiftelsen Sjömanskyrkan blir också kvar.

– Det känns jätteroligt. De kommer ha en naturlig punkt i fastigheten.

Nu har ni dragit igång med renoveringsarbeten – kommer göteborgarna känna igen sig när ni öppnar efter sommaren?

– Tidigare besökare kommer absolut känna igen sig. Det handlar om att bevara husets karaktär. Vi är vana vid att arbeta i gamla byggnader där vi ofta jobbar tillsammans med byggnadsantikvarier. Det handlar om respekten man har för byggnaden och att man går varsamt fram. Det blir inte spackla och vitmåla om jag säger så. Sedan måste vissa funktioner som ventilation och akustik uppdateras, säger Fredrik Nyman.